Сигнализирай!

Европейската комисия предлага таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2022 г.
21
0

Европейската комисия предлага таван на цената на газа от 275 евро за мегаватчас. Това обяви еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон след заседанието на комисарите в Страсбург.

Механизмът ще се активира автоматично, но при изпълнение на няколко условия.

https://twitter.com/KadriSimson/status/1595097728232689673

Мярката да бъде задействана, ако дериватът по индекса TTF на нидерландската газова борса надхвърли 275 евро за мегаватчас, като в същото време цените по този индекс са с 58 евро по-високи от референтните цени на втечнения газ в глобален мащаб в продължение на 10 последователни търговски дни в рамките на две седмици.

Агенцията за сътрудничество на енергийните регулатори ще трябва веднага да публикува предупреждение за пазарна корекция в Официалния вестник на ЕС и да информира Комисията, Европейският орган за сигурността на пазарите и Европейската централна банка. На следващия ден корекционният механизъм трябва да влезе в сила и поръчки на деривати по този индекс над тази цена не трябва да се приемат.

Ето кои две държави национализираха активите на “Газпром”

В предложението са заложени и предпазни клаузи, които да гарантират сигурността на доставките и пазара, пише БНР.

Еврокомисарят поясни, че ако сигурността на доставките или стабилността на пазара са застрашени, механизмът може да бъде замразен незабавно.

"Това предложение не е сребърен куршум, който ще намали цените на газа. Но предоставя мощен инструмент, който можем да използваме при нужда, допълвайки нашите по-структурни усилия за контрол на цените", каза още енергийният еврокомисар.

Механизмът може да бъде задействан от 1-ви януари догодина. За да бъде приет, е необходимо да получи квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС.

Предстои предложението да се дискутира на заседанието на енергийните министри в Брюксел в четвъртък.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.