Сигнализирай!

Социалните партньори не постигнаха съгласие за пенсии, майчински и заплати

Gospodari.com
Gospodari.com
22.11.2022 г.
14
0

Социалните партньори не постигнаха съгласие за пенсии, майчински и заплати.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди във вторник три проекта за увеличение на пенсиите през Кодекса за социално осигуряване. Служебните екипи на социалното министерство и на министерството на финансите не одобриха нито един проект, а забележки имаха и синдикатите. Тези становища не влияят на окончателните решения, които са в ръцете на разединения парламент, пише в. Сега.

Снимка: iStock

Пенсионерите ще получат по 70 лв. коледен бонус през декември

Критикувано бе предложението на "Продължаваме промяната" швейцарското правило да ползва или ръста на осигурителния доход, или индекса на потребителските цени според това кое е по-високо. Промяната на "Продължаваме промяната" за швейцарското правило вече бе приложена при преизчислението на пенсиите през октомври. Партията е внесла текст, който предвижда пенсиите да се осъвременят от 1 юли 2023 г. с процент, равен на по-голямото от 100% ръста на осигурителния доход или 100% индекса на потребителските цени. Сега правилото е 50% от ръста на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени.

Левицата предлага две преизчисления за 2023 г. Едното отново с 1,35 тежест за всяка година осигурителен стаж. Така ще се поправи ефектът на октомврийското преизчисление за над 800 000 пенсии. Другото предложение на БСП е преизчисление от 1 юли с по-висок осигурителен доход. Но за пенсиите, отпуснати до края на 2020 г. За доход бъде избран този за 2021 г.

"По-нататъшни преизчисления въз основа на един или друг параметър в пенсионната формула водят единствено и само до задълбочаване на неравенствата, от една страна, и от друга - нарушаване на осигурителния принос", коментират от социалното министерство.

Снимка: стопкадър/видео bTV

Социалното министерство е против трайното обезщетение за отглеждане на дете да бъде обвързано с минималната заплата.

Националният съвет за тристранно сътрудничество не успя да постигне съгласие и за промените в Кодекса на труда, свързани с минималната работна заплата, допълва bTV. От Българската стопанска камара определят Законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда, внесен от Корнелия Нинова и група народни представители за повишаването на минималната работна заплата от 710 на 850 лева като "бъдеща предизборна кампания".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.