Сигнализирай!

ЕС няма да признава паспорти, издадени в анексираните украински региони

Gospodari.com
Gospodari.com
25.11.2022 г.
23
0

ЕС няма да признава руски паспорти, издадени в анексираните украински региони, както и в Абхазия и Южна Осетия. Това реши европейският парламент (ЕП) в споразумение със Съвета на Европа.

Решението бе прието с 531 гласа "за". 7 евродепутати бяха против, а 34 се въздържаха. Това съобщава Анадолската агенция. По-рано през месеца Москва обяви, че е издала над 80 000 руски паспорта след анексията на украинските региони.

Владимир Путин подписа анексията на окупираните украински територии

iStock

Решението предоставя на Европейската комисия (ЕК) задачата да изготви "списък на руските документи за пътуване, по-специално паспортите, които не трябва да бъдат признавани". Това ще се случи след консултации с държавите-членки на ЕС.

Държавната дума на Русия ратифицира анексирането на 4 украински области

Може да бъде направено изключение за лицата, които идват в ЕС в опит да избягат от войната и конфликтните зони. Те могат да бъдат приемани по хуманитарни причини.

След като бъде приет от Европейския парламент и одобрен от Съвета на ЕС, документът ще бъде публикуван в Официален вестник на Европейския съюз и съответният правен акт ще влезе в сила на следващия ден. 

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.