Сигнализирай!

България и Румъния отново ще бъдат отхвърлени за Шенген

Gospodari.com
Gospodari.com
26.11.2022 г.
18
0

България и Румъния отново ще бъдат отхвърлени за Шенген.

Според обявения в петък дневен ред на Съвета на министрите по правосъдие и вътрешни работи ще се гласува отделно за Хърватия и по друга точка от дневния ред - за България и Румъния. А това на практика означава, че двете държави ще бъдат отново блокирани, пише bTV.

Двете държави от години са технически готови за присъединяване към Шенгенското пространство, смята Европейската комисия. Председателят Урсула фон дер Лайен отново потвърди тази позиция в телефонен разговор с президента Румен Радев и изрази подкрепата на Брюксел.

Travel Concept

Австрия: България и Румъния не са дорасли за Шенген

На извънредната среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи на 27-те по темата миграция в петък вътрешният министър Иван Демерджиев обсъди въпроса с колегите си от тези държави. Страната ни поиска финансова помощ и още екипи по линия на “Фронтекс”, които да се включат в опазването на европейската външна граница.

90 000 мигранти са влезли през Средиземно море тази година. Това са два пъти повече мигранти спрямо предходната. Другият маршрут е Балканският - от Турция през България и другите съседни държави. В Сърбия, на границата с Унгария, след престрелка между полицаи и каналджии беше задържана група от 600 нелегални мигранти.

Защо правителството на Марк Рюте не допуска България в Шенген

Финалното решение ще бъде взето на заседанието на Съвета на 8 декември. Австрия, Нидерландия и Швеция най-вероятно ще гласуват против присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.