Сигнализирай!

Най-силният метеорен поток за годината вече е активен

Gospodari.com
Gospodari.com
28.11.2022 г.
17
0

Най-силният метеорен поток за годината вече е активен. Това е потокът Джеминиди, който може да бъде наблюдаван на нощното небе.

Джеминидите могат да “излеят” над сто метеора на час по време на пиковите нощи.

Ето какво иска да построи НАСА на Луната до 2030

Най-силният метеорен поток за годината вече е активен

През 2022 г. метеорният дъжд е активен от 19 ноември до 24 декември, като ще достигне своя връх между вечерта на 13 декември и сутринта на 14 декември.

Подробности

Джеминидите са метеорен поток, чийто източникът изглежда е астероидът 3200 Phaethon, който според астрономите от НАСА може да е нов вид обект, наречен "скална комета".

Каквото и да е, отделилите се отломки от Phaethon през годините, образуват все по-плътни прашни облаци от това, което повечето комети оставят след себе си. Ето защо Джеминидите обикновено са един от най-силните годишни метеоритни дъждове.

Всеки декември преминаваме през най-плътната част на този облак и стотици или хиляди частици с размерите на камъче изгарят, когато се сблъскат с горната част на нашата атмосфера.

Как да ги видим

Най-важното нещо, което трябва да направите, за да видите възможно най-много Джеминиди, е да намерите място за наблюдение. То да е без светлинно замърсяване и да се надявате на безоблачно небе.

Възможно е да уловите няколко метеора на час и в момента. Особено като се има предвид, че други метеоритни потоци, като Леонидите и Тауридите, все още са активни.

След като намерите идеалното място, легнете, отпуснете се и дайте време на очите си да се приспособят. Планирайте поне час за цялото изживяване, тъй като винаги има затишие в активността.

Пикове

В пиковата нощ, ако имате късмет с метеорологичните условия, може да видите до 150 метеора на час. Най-добрият шанс да видите възможно най-много “падащи звезди” ще е около 2 часа сутринта на 14 декември. Когато радиантът, от който изглежда произлизат Джеминидите (по посока на съзвездието Близнаци, откъдето идва и името), ще е най-високо в небето, пише CNET.

Не забравяйте да се облечете добре, за да се насладите пълноценно на омагьосващия небесен спектакъл.

Източник: NatGeo

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.