Сигнализирай!

ЕС иска международен трибунал за Русия

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
25
0

ЕС иска международен трибунал за Русия, предава Клуб Z. ЕС ще си съдейства с Международния наказателен съд (МНС) за създаването на специален трибунал за Русия. Това съобщи тази сутрин председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Заедно с нашите партньори ще гарантираме, че Русия ще плати за опустошението, което причини“, заяви Фон дер Лайен.

Банк Росии: Русия ще изпадне в дълбока рецесия тази година

Ursula von der Leyen/стоп кадър

Според нея това ще се осъществи с помощта на замразените сметки на руските олигарси и активите на Руската централна банка. Досега ЕС е блокирал активи на стойност 300 млрд. евро на Банк Росии. Авоари на стойност 19 млрд. евро, принадлежащи на руски олигарси, също са замразени. В краткосрочен план Брюксел и партньорите му могат да създадат структура за управление и инвестиране на тези фондове. Планът е те да отидат в полза на Украйна след като санкциите бъдат вдигнати. Така Русия ще обезпечи разрушението, което причини в Украйна.

ЕС ще възстановява Украйна с активи на Руската централна банка?

Урсула фон дер Лайен заяви категорично: „Руските олигарси трябва да компенсират тази цена и да покрият разходите за възстановяването на страната. Русия трябва да плати за ужасяващите си престъпления, включително за агресията срещу суверенна държава.“

https://twitter.com/vonderleyen/status/1597888002436796417

ЕС насочва усилията си към международно споразумение, което да направи всичко това възможно. Брюксел също така ще търси и международна подкрепа за тази юридическа институция, а спецтрибуналът ще работи с подкрепата на ООН.

Видео: Ursula von der Leyen

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.