Сигнализирай!

Откриха лекарство, което забавя развитието на Алцхаймер

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
31
0

Откриха лекарство, което забавя развитието на Алцхаймер, съобщава BBC.

Експерименталното лекарство слага край на десетилетни неуспехи в борбата със заболяването, което е главен причинител на деменцията. Но прилагането на лека крие и странични ефекти. Медикаментът атакува белтъчинните натрупвания в мозъка при пациентите, но действието му зависи от стадия на заболяването. По този начин успешното забавяне на развитието зависи от ранната диагностика. А това предпоставя научни изследвания в сферата на диагностиката.

iStock

Данните показват, че когнитивните способности и всекидневните функции се подобряват с от 23 до 37% в хода на изпитанията, продължили 18 месеца.

Учени направиха пробив в лечението на пациенти с Алцхаймер (видео)

Дори това обаче е новина, тъй като страдащите от заболяването в момента могат да разчитат само на медикаменти за симптомите, но не и на такива, които влияят на хода на болестта.

"Вярвам, че това е важна полза, която ще оправдае пълното одобрение. Но разбира се, ние се стремим към още по-големи ползи", каза д-р Пол Айзен, директор на Института за терапевтични изследвания на Алцхаймер към Университета на Южна Калифорния и съавтор на публикуваното проучване в New England Journal of Medicine.

Странични ефекти

Според един от водещите изследователи още преди 30 години, проф. Джон Харди, това е началото на терапиите срещу Алцхаймер".

Едно от противопоказанията на продукта е свързано с възможното подуване на мозъка. Такава реакция са дали близо 13% от пациентите в проучването, включило близо 1800 участници с ранен стадий на Алцхаймер.

iStock

"В момента бих се поколебал да дам това лекарство на някой, който приема лекарства за разреждане на кръвта", казва д-р Хауърд Филит, главен научен директор във Фондацията за откриване на лекарства за Алцхаймер. Той добавя, че лекарите винаги балансират ползите и рисковете от терапиите в такава ситуация.

Решение на лекарствения регулатор в САЩ за одобряване по съкратена процедура се очаква до 6 януари (и трябва доказателство, че лекарството може да повлие на свързан с болест биомаркер), но какъвто и да е изходът, Eisai ще кандидатства и за стандартно одобрение и ще го търси и в Европа, и в Япония.

Болестта на Алцхаймер се развива по различен от начина, който е приет в момента, откриха учени

Болестта на Алцхаймер е невродегенеративно заболяване, което представлява 60-70% от всички случаи на деменция в света. То започва бавно и прогресивно води до загуба на паметта, дезориентация, затруднения в речта.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.