Сигнализирай!

Номинираният за посланик на САЩ у нас ще подкрепя България в борбата с руското влияние

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
45
0

Номинираният за посланик на САЩ у нас ще подкрепя България в борбата с руското влияние.

Кандидатът за нов американски посланик у нас Кенет Мъртън беше изслушан от Комисията по външни въпроси към Сената, където трябва да бъде одобрен за поста. Това стана близо половин година, след като президентът Джо Байдън обяви кандидатурата му за поста на мястото на Херо Мустафа.

Мъртън заяви, че координацията между Вашингтон и София е особено важна, тъй като България е страна от източния фланг на Алианса, пише БНР.

България е домакин на мултинационална бойна група на НАТО, в която участват и американски войници, прие над 145 000 бежанци от Украйна, подкрепя напълно санкциите срещу Русия и през ноември с голямо мнозинство парламентът гласува за военна помощ за Украйна, допълни Кенет Мъртън.

Той обясни, че е решен да подкрепя усилията на България за засилване на енергийната сигурност.

"Ще бъде неуморен адвокат за засилване върховенството на правото", казва още Кенет Мъртън, който е бил посланик и в Хърватия преди страната да стане член на Европейския съюз.

По време на изслушването обичайната тема за корупцията не е повдигана. Но е спомената рафинерията "Лукойл" и намерението на служебния кабинет да ѝ разреши да изнася руски петрол за трети страни. В замяна на това, че ще плаща данъци в България. Това ще бъде заобикаляне на европейското ембарго върху руския петрол, допълва Свободна Европа.

Страните от ЕС наложиха ембарго над вноса на руски петрол като санкция заради войната срещу Украйна. Мярката влиза в сила от 5 декември за суровия петрол и от 5 февруари за преработения петрол.

Сменят Херо Мустафа с нов посланик на САЩ в България

Мъртън и още четирима номинирани за посланици в Европа - на Румъния, Естония, Латвия и Чехия, представиха приоритетите за мандата си, който е с продължителност 3 г.

Кандидатурата на Мъртън представи сенаторката демократ Джин Шахийн. Тя описа България като "съюзник, на когото можем да разчитаме в район със стратегическо значение за САЩ". Тя добави, че страната е управлявана от "нестабилно коалиционно правителство" и е изправена пред предизвикателства като корупция и организирана престъпност, забавяща се икономика.

Шахийн отбеляза още, че България е застанала зад Украйна въпреки историческите си отношения с Русия.

Като приоритети Мъртън посочи и купуването на втора партида самолети F-16.

Комисията може да отхвърли някой от кандидатите като неподготвен, но такива случаи почти няма. Затова се очаква Мъртън да бъде одобрен.

Кой е Мъртън

Кенет Мъртън е от Вирджиния. Той е бивш посланик на САЩ в Хърватия. Доскоро е бил временно изпълняващ длъжността шарже д'афер на посолството на САЩ в Хаити. Бил е дипломат и във Франция.

Висш дипломат от ранг “кариерен министър”, Мъртън е бил зам.- изпълнителен секретар в Държавния департамент. Има и опит като главен зам.- помощник-секретар в Бюрото за глобално управление на таланти и зам.- помощник-секретар в Бюрото по въпросите на Западното полукълбо.

Мъртън има бакалавърска степен от университета "Маями" в Оксфорд, Охайо, и магистърска степен от Американския университет във Вашингтон.

Носител е на Голям почетен кръст, присъден от правителството на Хаити за подкрепата му след земетресението през 2010 година. При труса загинаха над 170 000 души.

Владее хаитянски креолски, френски, немски и испански език.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.