Сигнализирай!

„Gaslighting“ е най-търсената дума за 2022 година в популярен американски речник

Gospodari.com
Gospodari.com
30.11.2022 г.
22
0

„Gaslighting“ е най-търсената дума за 2022 година в популярен американски речник

Според най-авторитетния онлайн речник в САЩ Merriam-Webster търсенията на „gaslighting“ се увеличават със 1740% на годишна база.

Думата се използва най-вече в контекст на описване на обидни взаимоотношения. Било то интимни, лични, но понякога и във връзка с политици и автори на новини, пише Булевард България.

Снимка: iStock

Vax е думата на 2021 г., избрана от Оксфордския речник

„Gaslighting“ не е нова дума, но пред 2022 година хората проявяват небивал интерес към нея без да има конкретно събитие.

В най-буквалния смисъл "gas" и "lightning" се отнасят до осветлението на уличните лампи, които датират от няколко века. Модерната форма идва от пиеса за викторианската епоха от 1938 г., озаглавена "Gas Light". Тя разказва за съпруг, който се опитва да подлуди младата си жена. Кара я да се съмнява в собствения си контрол над реалността. По-късно пиесата е филмирана. Вероятно тази версия е подтикнала използването на съществителното "gaslight" като глагол, означаващ „да се опиташ да накараш някого да повярва, че той/тя полудява“.

Определението на „gaslighting“ на Merriam-Webster е за психологическа манипулация, действие или практика на грубо подвеждане на някого за собствена изгода.

При обявяването на „gaslighting“ за дума на годината главният редактор на Merriam-Webster Питър Соколовски отбелязва, че в сегашната епоха на фалшиви новини, теории на конспирацията, Twitter тролове и deepfakes, тя се очертава като „думата на нашето време“.

„Олигарх“ и „Омикрон“ са другите две думи, които бележат скок на търсенията през годината. 621% е ръстът за „олигарх“ в началото на март 2022 година, след като САЩ и други страни наложиха санкции на руските олигарси и техните семейства. При думата „Омикрон“ скокът е от началото на януари с увеличаване на случаите на вируса. И отново през ноември, когато докладите показват, че бустерната доза за Омикрон не е значително по-ефективна от други.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.