Сигнализирай!

Горан Благоев: Посещението на митрополит Антоний е опит за балканско влияние на Русия (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2022 г.
20
0

Журналистът Горан Благоев заяви в студиото на "Здравей, България", че "посещението на митрополит Антоний е опит за балканско влияние на Русия". Той се появи в ефира на НОВА, за да коментира предизвикалата протест вчерашна литургия в Руската църква в София, на която присъстваха руският посланик Елеонора Митрофанова, висш дипломат от посолството на Беларус и посланици от Македония и Сърбия.

Журналистът заяви, че е абсурдно посещението на висш представител на Руската църква да не е съгласувано с МВнР и ресорната Дирекция по вероизповеданията към МС.

"Вероятно за нея са знаели и в президентството. У нас пристига заместник на руския патриарх Кирил, едва ли не пристига половината руски патриарх, и няма как да не се знае и в президентството какво се готви. Антоний е с дипломатически паспорт. Ден преди да дойде в България той е имал литургия в руската църква в Рим. И предполагам, че той от Рим е дошъл в София”.

Дясната ръка на руския патриарх отслужи литургия за Никулден в София

БулФото
Православната църква като инструмент на политическата власт

Това каза Горан Благоев и продължи:

„Четейки на сайта за отдела на външноцърковни връзки, чийто шеф е Волоколамския митрополит Антоний, неговото работно посещение в България е започнало едва във вторник. Въпросът е какво ще работи той тук?”. Благоев зададе риторичен въпрос.

„Това за мен означава опит за някаква работа, свързана с балканското влияние на Русия. Защото се прокрадна информация, че представителят на Руската патриаршия в София, какъвто имаме от години, сега става представител и за Северна Македония. Има такава практика – един представител да отговаря за съседна държава. По същия начин нунцият на папата в София отговаря и за Македония. От наша гледна точка това може да ни поласкае, че руснаци и католици признават нашата близост. Проблемът е, че този руски представител няма да работи за българо-македонските интереси, братство и сближаване, а за руските интереси.” Това изтъкна журналистът.

Светия Синод е знаел, че митрополит Антоний е в България, твърди Благоев. Патриарх Неофит бил уведомен за службата в Руската църква.

„Официалната информация е, че Антоний е в България по покана на предстоятеля на Руското подворие архимандрит Васиан Змеев, който е негов подчитен. Но това става с благословията на партиарх Неофит. Съдейки по тази информация на синодалния сайт Синодът е знаел, че Антоний пристига в България и е дал разрешение и одобрение. Неслучайно в литургията е участвал старши синодален член, какъвто е Ловчанският митрополит Гавриил”.

Митрофанова е блокирана от протести пред Руската църква (снимки)

БулФото
Мотивите на протестиращите

Иван Калчев, доброволец в Украйна, заяви причините за протеста си така:

„Отидохме на протест пред Руската църква, за да парираме тази демонстрация на сила. За Русия очевидно, че православието е преди всичко политически инструмент. Аз не съм религиозен, но мисля, че това е обидно за всеки вярващ човек. Когато вярата се смеси с малко политика, се получава религия. А когато се смеси с много политика се получава една демонстративна показност на сила в ключов за България момент, когато имаме политическа нестабилност.”

За литургията Калчев е разбрал предната вечер по чат от други участници в протеста.

„За Русия православието е един геополитически инструмент, което е обидно за вярващите.

Петко Петков, програмист и доброволец в Украйна, също изрази подобно мнение:

"За мен това, което се случи във вторник не е просто демонстрация, а си беше чиста проба на провокация. Антоний излезе през парадния вход и показа с жест към всички протестиращи, че едва ли не сме луди.”

Видео: "Здравей, България", НОВА

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.