Сигнализирай!

1 милион долара за украинските бежанци в България отпуска Япония

Gospodari.com
Gospodari.com
07.12.2022 г.
40
0

1 милион долара за украинските бежанци в България отпуска Япония, предаде в. "Сега".

Помощта пристига по три проекта, реализирани в сътрудничество с различни организации.

С акцент върху жените и децата

Първият, на стойност 445 898 долара, е от Върховния комисариат по бежанците към ООН (БКБООН) и е озаглавен "Защита и помощ за украинските бежанци в България". Проектът акцентира върху жените и децата. Сумата ще осигури гореща линия за консултации по въпроси и проблеми, възникващи в живота им в България, звено за правни консултации, както и възможности за обучение, включително курсове по български език, необходими за живота им в България. 

Повечето от настанените във фургоните в Елхово украински бежанци са напуснали сами

Включване в социалните услуги
Архив БулФото

Вторият проект, осъществяван с Международната организация по миграция (МОМ) е в размер на 311 231 долара. По него се предвижда ранното включване на украинските бежанци в социалните услуги и възможности за трудова заетост, настаняване, както и за подкрепа, насочена към уязвимите групи със специфични нужди. 

Удължиха програмата за украинските бежанци до 24 февруари догодина

Полова дискриминация

Третият проект е с УНИЦЕФ и е няа стойност 262 500 долара. Той е озаглавен „Подкрепа за хуманитарно образование и развитие на подрастващите, и участие на украински деца и младежи бежанци и други уязвими деца и младежи в приемащите общности в България“. Сумата ще подпомогне висококачественото обучение на украинските бежанци, включително дистанционно и онлайн обучение. Проектът предвижда и подкрепа при половата дискриминация и подпомагане на участието на бежанците в социални програми. 

БДЖ получава 1,6 млн. лева за безплатен превоз на украински бежанци

Очакванията
Архив БулФото

От посолството на пония в България се надяват трите проекта да намалят уязвимостта и трудностите на украинските бежанци в България.

Над 60% от българите имат позитивно отношение към бежанците, пристигнали у нас

"Правителството на Япония се надява, че с тази помощ поне малко ще облекчи тежестта върху българската държава в усилията ѝ да подкрепя украинските бежанци на своята територия. Правителството на Япония, в сътрудничество с международната общност, ще продължи да следи отблизо ситуацията и да оказва помощ на народа на Украйна“, се казва в съобщението на посолството на Япония в България.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.