Сигнализирай!

Военни ще охраняват Дядо Коледа в небето (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
17.12.2022 г.
27
0

Военни ще охраняват Дядо Коледа в небето.

Съвместно командване за въздушно-космическа отбрана на Северна Америка (NORAD) обяви готовността си за 67-и път да осигури безопасния полет на еленовия впряг в коледната нощ.

https://twitter.com/NORADCommand/status/1597708161930362881

Традицията се заражда през 1955 година, когато рекламна кампания публикува грешен телефон за връзка с добрия старец.

Северноамериканските военни ще започнат мисията по охрана на 24 декември в 04:00 часа по източното крайбрежие на Канада и САЩ. По време на полета на шейната през територията на Канада и САЩ изтребители на канадските и американските ВВС ще се издигнат във въздуха, за да ги придружат.

https://www.youtube.com/watch?v=mzOIVqs_Exs&t=2s

Съвместното командване за въздушно-космическа отбрана следи движението на Дядо Коледа по света. В северните и източните райони на двете страни за целта са разположени 47 радара.

Включени са и сателити, оборудвани с инфрачервени сензори. Смята се, че те реагират на топлинна радиация, излъчвана от червения нос на елена Рудолф, който е начело на впряга.

Снимка: iStock

Дядо Коледа плаши вместо да радва децата (видео)

История на коледната традиция

Коледната традиция се заражда в САЩ, когато реклама на търговска компания насочва децата към телефонен номер за връзка с добрия белобрад старец. В номера обаче е допусната печатна грешка. Така всички деца започнали да звънят на полковник Гари Шауп, началник на операциите на противовъздушната отбрана, предшественик на NORAD. Шауп разказвал на децата, че военните ръководят полетите на Дядо Коледа, за да не се изгуби в небето.

Не пропускайте и тази година да проследите пътуването на Дядо Коледа в реално време.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.