Сигнализирай!

Абсолютен трилър определи новия Световен шампион! (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
18.12.2022 г.
33
0

Аржентина е новият Световен шампион по футбол. "Гаучосите" спечелиха финалния мач в Катар срещу Франция след изпълнение на дузпи.. Титлата е трета в историята на страната и първа във великата кариера на Лео Меси. По пътя към нея Меси счупи десетки рекорди.

Снимка: Facebook/FIFA

Началото бе смазавазщо в полза на Аржентина. Южноамериканците поведоха след дузпа. Отсъждането и разбуни духовете, но хладнокръвието на Меси му помогна да вкара шестия си гол на Мондиала в Катар. Така той се превърна в първия играч в историята, отбелязал в груповата фаза, на осминафинал, на четвъртфинал, на полуфинал и в решителния мач за титлата.

Последва още аржентинска доминация. Анхел Ди Мария покачи на 2-0 след великолепна контра атака, започната от Меси и минала през Алексис Мак Алистър. Това е първият финал в историята, в който отбелязват двама играчи на възраст над 34 години. За цялата история на Световните първенства, това са правили общо двама от 74-те голмайстори.

Меси срещу Мбапе. Кой ще бъде новият Световен шампион?

Второто полувреме продължи да се развива в темпото на Аржентина. Чак до 75-ата минута Франция изглеждаше беззъба.

"Петлите" се събудиха изведнъж и удариха мощно.

В рамките на само две минути Килиан Мбапе излезе на сцената. Първо той реализира дузпа, а 97 секунди по-късно със силен и прецизен удар изравни резултата. С двата си гола във финала той се изравни с феномена Роналдо, като единствените играчи, отбелязали две попадения във финален мач през новия век.

Снимка: Facebook/FIFA

Така се стигна до четвъртия случай в последните пет световни първенства, в който шампионът е определен след редовното време. Аржентина си припомни "Германския кошмар" през 2014 г., но този път той не се повтори.

В продълженията именно големите звезди блеснаха. Меси бе първи. След разбъркване в наказателното поле, митичният аржентинец отбеляза попадение, което можеше и да е победно на най-голямата сцена. Това стана в 109-ата минута. 7 по-късно нова дузпа бе отсъдена. И този път за Франция. Само че за разлика от четвъртфинала между Англия и Франция, когато Хари Кейн изпусна втория си опит от бялата точка, сега Мбапе не трепна. Така французинът оформи своя хеттрик. С гола французинът стана единственият играч в историята с четири гола на финал на Световно първенство.

Така се стигна до дузпи.

Това бе първият случай, в който се стига до изпълнение на наказателни удари за определяне на Световния шампион от 16 години. При предния такъв случай на терена отново бе френския национален тим. Тогава "петлите" преклониха глава пред Италия. И този път кошмарът се повтори. Пропуски на Кингсли Коман и Чуамени бяха ключови за провала. И отново герой бе Емилиано Мартинес, който спаси изпълнението на Коман. Победната дузпа отбеляза Гонсало Монтиел. Той донесе трета Световна титла на "гаучосите". Последният гол на Меси пък го направи директно въвлечен в 10 гола на този Мондиал. Последният, който бе постигал това бе Диего Марадона при последната титла на Аржентина - през 1986 г. Така аржентинците и Меси взеха отмъщение за загубения финал през 2014 г. от Германия след продължения.

Колаж: Twitter/AFA

След шест гола във финала, това се превърна в най-резултатното Световно първенство в историята. И отново накрая остана само един ликуващ. Този път това беше Аржентина. А Лео Меси взима огромно предимство в дебата за най-велик футболист на всички времена.

Източник: DIEMA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.