Сигнализирай!

Русия забрани изучаването на български в контролираните от нея украински райони

Gospodari.com
Gospodari.com
20.12.2022 г.
33
0

Русия забрани изучаването на български в контролираните от нея украински райони, съобщава БНР.

Темата беше обсъдена в парламентарната комисия по външни работи. Министърът на външните работи Николай Милков и директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова обясниха: 

"Вярна е информацията. В окупираните територии е прекратено изучаването на български език".

"Окупационните власти просто не смятат за необходимо да поддържат тези неделни училища. Това е една от основните причини. В тези 30 и няколко села, които в момента са под окупация, плюс градовете Мариопул, Бердянск, Приморск и Приазовск, тези училища, те работят вече по руските програми, в които не е предвидено изучаването на български език. Мнозина от тези наши учители, които преподаваха български език, вече не са в Украйна".

Прокурори твърдят, че хакерските атаки над България идват основно от Русия (видео)

Председателят на парламентарната комисия по външна политика Екатерина Захариева коментира, че част от средствата, предвидени за обучение по български език в окупираните от Русия територии, могат да бъдат пренасочени:

"На териториятга на Украйна, която не е окупирана, а тези средства за затворените принудително от окупаторите, може би да се пренасочат там, за да си купят генератори. Знаете, че имат проблеми. Това е съвет и препоръка към правителството. Така бихме могли да помогнем да подкрепим работещите все още училища на територията на Украйна".

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.