Сигнализирай!

Ето какво представлява противоракетната система "Пейтриът"

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2022 г.
44
0

Ето какво представлява противоракетната система "Пейтриът" - считана е за една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в арсенала на САЩ, пише в. Дневник.

Това е мобилна противоракетна система за отбрана земя-въздух, която обикновено включва мощен радар, контролна станция, електрогенератор, стартови станции и други помощни превозни средства.

В реални военни действия е използвана за първи път по време на войната в Персийския залив през 1991 г. Батареи от "Пейтриът" защитават Саудитска Арабия, Кувейт и Израел. По-късно е използвана по време на американската инвазия в Ирак през 2003 г.

Над 1 млрд. долара е цената на нова единична батарея "Пейтриът". 400 млн. долара струва самата система, а 690 милиона долара са ракетите в батареята. Твърди се, че една струва 4 млн. долара.

Започнаха разговорите между Байдън и Зеленски (видео)

Преди посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон в сряда, администрацията на Байдън заяви, че ще предостави още 1.85 милиарда долара военна помощ на Украйна, включително системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Украйна заяви, че се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да се защити срещу вълните от ракетни и безпилотни удари от руските сили.

Досега Съединените щати са предоставили две национални усъвършенствани ракетни системи земя-въздух (NASAMS) на Украйна.

САЩ изпращат системи за ПВО “Пейтриът” на Украйна

"Пейтриът" е проектирана да прихваща заплахи като самолети и балистични ракети. Тя може и да сваля безпилотните "камикадзе", които Русия често изпраща, за да удари украинска критична инфраструктура.

Ще минат месеци обаче, преди Украйна да може да разположи системата на бойното поле.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.