Сигнализирай!

850 лв. минимална заплата е мираж, Василев обвини ГЕРБ, че връщат постната пица (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
22.12.2022 г.
23
0

850 лв. минимална заплата е мираж, Василев обвини ГЕРБ, че връщат постната пица.

Няма да има увеличение на минималната работна заплата на 850 лева. Парламентът отхвърли искането на БСП за въвеждане на механизъм за определяне на минималното възнаграждение. Не бяха допуснати за гласуване и предложенията за ръст на майчинството за втората година, на максималния осигурителен доход, преизчислението на пенсиите и данъчни облекчения за работещи.

Против предложенията се обявиха депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС , „Демократична България“  и „Български възход“. „Възраждане“, „Продължаваме промяната“ и БСП бяха „за“ допускане на исканията за гласуване.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС влязоха в спор за очаквания държавен дълг и социалните плащания, съобщи NOVA.

„Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието на служебния кабинет“, заяви Асен Василев.

Снимка: стопкадър/видео NOVA

Делян Добрев на свой ред обвини „Продължаваме промяната“, че заради лошо управление на финансите в следващите три години държавата трябва да изтегли 38 млрд. лева нов дълг.

„Този закон ще продължи да действа поне до юни, като гледам как вървят нещата с втория и третия мандат“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

И допълни: „Служебният кабинет не е извинение за това Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" да не работят, а още по-малко да се каже - НАП и "Митници" не работят, затова дайте да не планираме разходи в бюджета и да планираме по-ниска приходна част - това е пълно безобразие“. Според Василев, който сравни двете версии на консолидираната фискална програма за 2023 г., натоварване на бюджета от социални разходи няма. То идва от допълнителни разходи за издръжка, капиталови разходи и планирани по-малко приходи.

Минималната работна заплата ще бъде намалена, а не увеличена? (видео)

Снимка: БулФото

В отговор служебният министър на финансите Росица Велкова обясни откъде идва увеличението на капиталовите разходи и разходите за издръжка. Европейските средства, разходите по Плана за възстановяване не се усвояват. Те се прехвърлят и се натрупват в следващата година, посочи тя. Следващата година е последна за разплащане на стария програмен период. Това също увеличава капиталовите разходи и води до увеличение на разходите за издръжка, допълни Велкова. По думите ѝ НАП и "Митници" работят и постигат събираемост, данъчно-осигурителните приходи ще бъдат преизпълнени. Интересно според нея ще бъде кои данъци ще бъдат преизпълнени и къде ще има неизпълнение.

Междувременно стана ясно, че социалният министър Лазар Лазаров ще предложи минималната заплата да стане 780 лв.

https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1868365803542450/

На брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество Лазаров обяви, че така ще се постигне увеличение с 9,9 на сто спрямо настоящия ѝ размер. На годишна база това е 20% увеличение, което изцяло компенсира натрупаната до момента инфлация, която е 16%, допълни той.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.