Сигнализирай!

Баби и дядовци ще ползват отпуск по майчинство от шестия месец на детето

Gospodari.com
Gospodari.com
22.12.2022 г.
16
0

Баби и дядовци ще ползват отпуск по майчинство от шестия месец на детето. Това става възможно, след като депутатите приеха на второ четене разпоредби от удължителния закон за бюджета, с които се променя Кодексът на труда, съобщава NOVA.

Досега отпускът можеше да се прехвърля на бащата и само в определени случаи на родителите на майката или на бащата. Когато бащата е неизвестен, отпускът можеше да се ползва от един от родителите на майката, а когато бащата е починал - от един от родителите на майката или на бащата.

Снимка: iStock

С приетите промени отпускът по майчинство може да се ползва от бащата или от един от родителите на майката или на бащата, когато работят по трудово правоотношение. Това ще става със съгласието на майката и след навършване на шестмесечна възраст на детето.

Когато детето е осиновено от съпрузи, отпускът по майчинство може да се ползва от осиновителя или от един от родителите на осиновителката или на осиновителя след изтичане на шест месеца от деня на предаване на детето за осиновяване. Но не по-късно от навършване на петгодишната му възраст.

850 лв. минимална заплата е мираж, Василев обвини ГЕРБ, че връщат постната пица (видео)

Вносител на предложението е съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев. Той обясни, че параграфът дава възможност на баби и дядовци да ползват отпуск по майчинство от шестия месец на детето. Така майката може да продължи да работи и да не се откъсва от трудовия процес.

„Това не носи допълнителен разход на бюджета, беше подкрепено и от социалното, и от финансовото министерство. Дава възможност и на работниците, и на фирмите да имат по-голяма гъвкавост как се използва отпускът по майчинство“, обясни Василев.

Предложението му бе подкрепено от 186 депутати. Трима се въздържаха.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.