Сигнализирай!

725 млн. долара ще плати Facebook за скандала с Cambridge Analytica

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2022 г.
25
0

Компанията Meta, която е собственик на Facebook, се съгласи да плати 725 млн. долара по колективен иск, съобщава Reuters. Обвинението е, че най-голямата социална мрежа е позволила на трети страни да имат достъп до личната информация на потребителите. Предложеното споразумение ще разреши дългогодишен съдебен процес, предизвикан от разкритията през 2018 г., че Facebook е позволил на британската фирма за политически консултации Cambridge Analytica да получи достъп до данни на 87 милиона потребители.

Meta заплашва с премахване на новинарското съдържание от Facebook

Адвокатите на ищците нарекоха предложеното споразумение най-голямото, постигнато някога в колективен иск за поверителност на данните в САЩ. Това е и най-високото обезщетение, което Meta някога е плащала за разрешаване на групов иск. От друга страна, в предложеното споразумение компанията не признава, че е извършила неправомерни действия. В свое изявление, тя казва, че споразумението е „в най-добрия интерес на нашата общност и акционерите“. „През последните три години обновихме подхода си към поверителността и внедрихме цялостна програма за поверителност“, твърди още Меtа.

Повече за скандала

През 2016 година вече несъществуващата Cambridge Analytica работеше по успешната президентска кампания на Доналд Тръмп. Компанията получи достъп до личната информация от милиони акаунти във Facebook за целите на профилирането и насочването на избиратели.

Всичко това е станало без знанието и съгласието на потребителите. Facebook е разрешила на Cambridge Analytica да инсталира приложение, което събира данните на милиони потребители.
Последвалият скандал стана повод за разследване на практиките за поверителност, действащи в най-голямата социална мрежа, за съдебни дела, изслушване в Конгреса на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг и за отправяне на критика към него от страна на законодателите.

През 2019 година Facebook плати 5 млрд. долара за разрешаване на разследване на Федералната търговска комисия във връзка с практиките ѝ за поверителност. Същата година бяха платени и други 100 млн. долара. Те бяха за уреждане на твърденията на Комисията за ценни книжа, че е подвела инвеститорите и е злоупотребила с данните. Разследванията срещу Facebook от страна на щатски прокурори продължават. Компанията води дело срещу главния прокурор на Вашингтон, окръг Колумбия. Споразумението от четвъртък идва в подкрепа на твърденията на потребителите, че компанията е нарушила различни федерални и щатски закони, като е позволила на разработчиците на приложения и бизнес партньорите си да събират личните на широка основа, без знанието и съгласието на хората.

Адвокатите на потребителите твърдят, че Facebook ги е подвела, че запазват контрола върху личните данни, докато всъщност е позволила на хиляди външни лица да получат достъп.
Facebook се защитава, че потребителите нямат легитимен интерес информацията, която са споделили с приятели в социалните медии, да остане поверителна. Но съдът е на противиположното мнение.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.