Сигнализирай!

Ето кои лекарства не бива да смесвате с алкохол на празниците

Gospodari.com
Gospodari.com
23.12.2022 г.
20
0

Чаша-две шампанско с Kоледния обяд. Няколко коктейла с приятели за Нова година. Има много поводи да се отпуснете с питие в ръка. Но ако вземате някои лекарства, комбинацията с алкохол, може да повлияе на тялото ви по различни начини. В определени случаи действието им може да се забави, а в други - да се стигне со животозастрашаващо предозиране.

Ето какво трябва да знаете, ако вземате лекарства и мислите да си пийнете на Коледа.


Защо е важно?

След като изиете лекарство, то се придвижва до стомаха. Оттам тялото ви го транспортира до черния дроб, където препаратът се метаболизира и разгражда, преди да навлезе в кръвта ви.

Всяко лекарство, което приемате, се изписва в доза, която отчита преработката в черния дроб.

Когато пиете алкохол, той също се разгражда в черния дроб, което може да повлияе на метаболизма на лекарството ви. Под действие на етиловия алкохол в питето, някои препарати се разграждат по-бързо, което означава, ще получите по-малко количество. И вероятно няма да постигнете желания ефект.

Жените, възрастните хора и хората с чернодробни проблеми са по-склонни към нежелани взаимодействия.

Някои лекарства се метаболизират по-слабо. Иначе казано - получавате много по-висока доза от предвидената, което може да доведе до предозиране.

Ефектите от алкохола (като сънливост) могат усилят същото действие на лекарство.

Дали ще имате или - не взаимодействие и какво ще се поолучи, зависи от много фактори. Те включват лекарството, дозата, колко алкохол пиете, вашата възраст, гени, пол и цялостното здравославно.

Жените, възрастните хора и хората с чернодробни проблеми са по-склонни към нежелани взаимодействия.

Министерството на здравеопазването предлага връщане на хартиените рецепти


Кои лекарства не се смесват добре с алкохол?

Редица лекарства взаимодействат с алкохола, независимо дали са предписани от лекар или са закупени без рецепта, като например билкови добавки.

  1. Лекарства + алкохол = сънливост, кома, смърт

Пиенето на алкохол и приемането на препарат, който потиска централната нервна система, за да намали възбудата и стимулацията, може да има допълнителни ефекти. Заедно те могат да ви направят сънливи, да забавят дишането и сърдечната честота и в екстремни случаи да доведат до кома и смърт. Подобна реакция е по-вероятна, ако използвате повече от едно от този вид лекарства.

Лекарствата, за които трябва да внимавате, включват такива за депресия, тревожност, шизофрения, болка (с изключение на парацетамол), нарушения на съня (като безсъние), алергии и настинки и грип.

Ефектите от алкохола (като сънливост) могат усилят същото действие на лекарство.

Домашната работа може да подобри здравето на възрастните хора

Най-добре е да не пиете алкохол с тези лекарства или да сведете приема на алкохол до минимум.

  1. Лекарства + алкохол = повече ефекти

Смесването на алкохол с някои лекарства засилава действието им.

Един пример е със сънотворната таблетка золпидем, която не трябва да се приема с алкохол. Редки, но сериозни нежелани реакции са: странно поведение по време на сън, като хранене насън, шофиране насън или ходене насън. Те са по-вероятни при употреса с алкохол.

  1. Лекарства + крафт бира или домашно варено = високо кръвно налягане

Някои видове лекарства взаимодействат само с определени видове алкохол.

Примерите включват антидепресентите, като фенелзин, транилципромин и моклобемид, антибиотикът линезолид, лекарството за Паркинсон селегилин и лекарството срещу рак прокарбазин.

Тези така наречени инхибитори на моноаминооксидазата взаимодействат само с някои видове занаятчийски бири и такива с утайка, както и с домашно приготвени бири и вина. Тези алкохолни напитки съдържат високи нива на тирамин, естествено срещащо се вещество, което се разгражда от тялото ви и което обикновено не причинява никаква вреда.

Принц Хари и Опра правят ТВ поредица за психичното здраве

Въпреки това, инхибиторите на моноаминооксидазата пречат на тялото ви да разгради тирамина. Това повишава нивата му и може да доведе до опасно високо кръвно.

  1. Лекарства + алкохол = ефекти дори след като спрете да пиете

Други лекарства си взаимодействат, защото влияят на начина, по който тялото ви разгражда алкохола.

Ако пиете алкохол, докато използвате такива лекарства, може да почувствате гадене, повръщане, зачервяване на лицето и шията, задух или замайване, сърцето Ви може да бие по-бързо от обикновено или кръвното Ви налягане може да падне.

Това може да се случи дори след като спрете лечението. Например, ако приемате метронидазол, трябва да избягвате алкохола както докато използвате лекарството, така и до 24 часа след като спрете да го приемате.

Пример как алкохолът променя количеството на лекарството или свързаните с него вещества в тялото, е ацитретинът. Използва се за лечение на кожни заболявания, като тежък псориазис, за предотвратяване на рак на кожата при хора, които са имали трансплантация на органи.

Когато приемате ацитретин, той се превръща в друго вещество – етретинат – преди да бъде изхвърлен от тялото ви. Алкохолът увеличава количеството на етретинат.

Това е особено важно, тъй като етретинатът може да причини вродени дефекти. За да предотвратите това, ако сте жена в детеродна възраст, трябва да избягвате алкохола, докато пиете лекарството и два месеца, след като спрете да го приемате.

Алкохолът и контрола на раждаемостта

Един от най-разпространените митове е, че не можете да пиете, докато вземате противозачатъчни хапчета. Но лекарството е най-ефективно, когато се приема по едно и също време всеки ден. Ако пиете много, вероятно може да пропуснете следващия ден.

Ако повърнете в рамките на три часа след приема на хапчето, то няма да подейства. Това увеличава риска от бременност.

Противозачатъчните средства също могат да повлияят на реакцията ви към алкохола, тъй като съдържащите се в тях хормони променят начина, по който тялото ви преработва алкохола. Това означава, че можете да се напиете по-бързо и да ви е зле по-дълго, отколкото обикновено.

Алкохол и антибиотици

След това има мит за това, че алкохолът не трябва да се смесва с антибиотици. Това се отнася само за метронидазол и линезолид.

Обикновено няма проблем да се пие алкохол с антибиотици, тъй като алкохолът не влияе върху това колко добре действат. Но ако можете, най-добре е да избягвате алкохола, докато приемате антибиотици. Антибиотиците и алкохолът имат сходни странични ефекти, като разстроен стомах, замаяност и сънливост.

Ако планирате да пиете по празниците, запитайте лекар или фармацевт - дали е безопасно.

Източник: ScienceAlert

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.