Сигнализирай!

Путин забрани продажбата на нефт на определени държави (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
28.12.2022 г.
29
0

Путин забрани продажбата на нефт на определени държави с указ, наречен „специални икономически мерки“, предава bTV.

Под ударите на своеобразните сванкции ще попаднат страните въвели таван на цените на петрола. Срокът на т. нар. „мерки“ е от 1 февруари до 1 юли 2023 година.

И Русия, и Украйна изразиха недоволство спрямо ценовия таван за руския суров петрол

Таванът от 60 долара за барел суров петрол влезе в сила на 5 декември. Тя бе приета от страните на Европейския съюз и Г7 заедно с Австралия. Той бе одобрен наред с девети пакет санкции на ЕС срещу Русия от началото на инвазията в Украйна.

Деругация

Мярката не засегна петрола и продуктите, добивани от него там, където е в сила деругация. Такъв е случаят с България. Тя бе постигната от кабинета на Кирил Петков за срок до 31 декември 2024 година. Деругацията беше дадена във връзка с географското положение и заради затрудненото влизане на петролни танкери през Босфора, както и заради факта, че рафинерията в Бургас работи по-ефективно с руски петрол.

„Лукойл“ щяла да плати авансово данъка върху свръхпечалбите си

Таванът се очаква да удари силно приходите на Русия и да намали значително споособностите ѝ да води война“, изтъкна предедателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Източници в Брюксел смятат, че въвеждането му ще има положителен ефект както върху световните пазари, така и върху инфлацията.

Реакцията

Същевременно, недоволство оъ мерките изразиха и Русия, и Украйна. Говорителят на президенството Дмитрий Песков обяви по-рано, че страната му няма да приеме таван на цените на износа на руски петролни продуклти и заплаши с отговор.

Украйна също не одобри мярката, като президентът Зеленски я определи като „недостатъчна“.

Решението на Путин

В мотивите си за указа днес се посочва, че те се предприемат срещу „неприятелските действия на Съединените щати и други държави с цел защита на националните интереси на Русия“. По този начин доставките на руски петролни продукти за посочените страни ще бъдат възможни само със специално разрешение на президента Путин.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.