Сигнализирай!

Бизнесът през 2023: Деглобализация и малък риск

Gospodari.com
Gospodari.com
29.12.2022 г.
18
0

Какво да очакваме през 2023? След инвазията на Русия в Украйна, корпоративните лидери заговориха за геополитически риск. В този ред на мисли, деглобализацията може да определи приоритетите за сливания и придобивания.

Watches
Деглобализация и подсигуряване на доставките

В турбулентния свят, в който живеем, бордовете в САЩ и Европа имат две стратегически грижи - диверсификация на веригите за доставки и позициониране на капитала далеч от рисковите пазари. И независимо дали правят автомобили или смартфони, компаниите преоценяват своята зависимост от Китай.

Ако държите на качество, доверете се на малкия семеен бизнес

Това води до обръщане на тенденциите в корпоративната политика през последните години. Вместо да се обмислят сделки за навлизане в нови територии или продуктови области, фокусът може да се измести към по-селективни придобивания, с акцент върху закупуването на ключови доставчици. Междувременно инфлационният натиск ще бъде стимул за сливания, целящи намаляване на разходите в региони, близки до дома.

Руски бизнесмени контролират над 30 хиляди компании в ЕС

По-малко дългове

Наред с деглобализацията, бизнесът вероятно ще си поставя и финансов приоритет: намаляване на задлъжнялостта. Вярно е, че фармацевтичните компании трябва да направят сливания и придобивания, за да попълнят своите лекарствени линии. Но смелите мегасделки, финансирани с дълг, които водят компаниите в авантюристични посоки, вероятно ще бъдат изключение.

Shell изтегля бизнеса си от Русия

За частния капитал 2023 г. със сигурност трябва да донесе равносметка. Превземането на пазара на заеми с ливъридж (финансов лост, при който заетият капитал се използва за финансиране на сделка. По такъв начин Илън Мъск закупи Twitter - бел. ред.) сложи край на бума на сделките през 2022. Голямото предизвикетелство тук няма да е възраждането от сделки, а поддържането онези "покупки" от миналото, които не могат да се справят с увеличените разходи и отслабващото търсене от техните клиенти.

Източник: The Washington Post

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.