Сигнализирай!

Ето как да се справим с депресията след празниците

Gospodari.com
Gospodari.com
03.01.2023 г.
31
0

Ето как да се справим с депресията след празниците. Te официално приключиха. От днес всички възобновяваме пълната работна седмица.

Възможно е тези дни да чувствате някаква депресия след активностите и приповдигнатото настроение покрай празниците. С интензивните ваканционни дейности, вместо да се чувствате спокойни, емоционалният резултат не е наслада, а депресия. Може да се почувствате празни като хладилника, който преди това е бил пълен с храна.

Стана ясно колко българи пият до 200 мл алкохол на ден (видео)

Ето как да се справим с депресията след празниците

Защо се депресираме? Нашите мозъци съхраняват спомени в невронни мрежи. Връзки на свързани събития или категории информация. Един от най-мощните тригери за отваряне на дадена мрежа от определена памет е емоцията.

Конкретна емоция отваря мрежата, която пази спомени за други моменти, когато сте изпитвали същото чувство. Не е нужно обаче да попаднете в капан на мрежата. В случая на мрежата за следпразничната депресия.

И така... Как да се справим със следпразничната депресия?

Разговор

Говорете с някого пряко. А не чрез текстови съобщения. Помислете за някого, с когото ви е приятно да сте, да говорите. Обадете на този човек по телефона или се вижте. Вместо да се оплаквате от настроението си, попитайте го за най-хубавата част от празника му. Или за най-забавния момент, който е имал.

Излизан

Излезте от къщата или апартамента. Напуснете стаята, в която няма нищо друго, освен легло. Дори в мрачен ден, оставянето на малко време навън повишава енергията ви.

Можете дори да комбинирате това с възможността да се видите с някого. Дори интересно предложение е да паркирате колата по-далече от хранителния магазин, за да се разходите повечко.

Поздравителни картички

Препрочетете поздравителните картички. Те са са традиция, която излиза от мода, но ако имате такива, вижте ги пак. Това ще ви помогне да влезете в банката с памет по отношение на друг човек, познат, близък, поне за известно време, вместо да размишлявате за депресията си.

Нямате поздравителни картички? Погледнете стари писма или имейли от приятели и семейството от минали години!

Упражнения

Вероятно ви се прииска да седнете и да се взирате в празното пространство или да включите телевизора и да гледате постоянно филми. Преди да се поддадете на това, потичайте или използвайте тялото си за нещо енергично. Ще бъдете приятно изненадани от промяната на настроението.

Планиране

Гледайте напред, а не назад. Помислете за едно нещо, което бихте искали да се случи тази година. Не за някоя гигантска житейска цел – това може да е плашещо. Но помислете за едно нещо, което бихте искали да се случи през 2023 г. След това направете план, за да го осъществите.

В кухнята

Започнете да готвите. Опитайте се да сготвите нещо, което не ви напомня за празнична храна, за да получите нов аромат в къщата. Още по-добре, опитайте се да сготвите нещо от нулата. Така ще сте повече време ангажирани и ще стимулирате мозъка в различна дейност.

Настроение

Изберете дейност, която не сте вършили през празниците. Защото в противен случай ще отключите паметта за ваканцията и отново ще се депресирате. Поемете контрол над настроението си. Осъзнайте реалността като възрастен и отговорен човек, така ще излезете от неприятното усещане.

Източник: PsychologyToday

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.