Сигнализирай!

Хиляди поддръжници на Болсонаро щурмуваха Конгреса в Бразилия (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.01.2023 г.
22
0

Хиляди поддръжници на вече бившия бразилски президент Жаир Болсонаро нахлуха в сградата на Конгреса, виждаме от кадри на Portal Uai.

Те отказват да приемат, че техния лидер е загубил изборите и настояват за оставката на спечелилия ляв кандидат Луис Игнасио Лула да Силва на провелите се през октомври избори в страната.

https://www.youtube.com/watch?v=if8mo3PLJP4

Полицията е използвала сълзотворен газ в опит да разпръсне метежниците. Но част от тях са проникнали в сградата на Конгреса и са счупили прозорци. От кадри, публикувани в социалните медии личи, че групи от хора, облечени в цветовете на националния флаг са опитали да нахлуят в близкия президентски дворец и сградата на Върховния съд.

А можеше Бразилия да е сред най-богатите страни в света

Щурмът на бразилския Конгрес за мнозина е дежавю към нападението над щатския Капитолий от януари 2021 година. Тогава привърженици на бившия президент Доиналд Тръмп опитаха да превземат сградата, с което показаха, че не признават изборната победа на Джо Байдън.

Към момента на драматичните събития Лула е на официално пътуване в щата Сао Пауло. В речта си при встъпването в длъжност той обеща да възстанови страната. Той осъди политиката на своя предшественик и дори отиде в САЩ, за да избегне церемонията по предаването.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.