Сигнализирай!

Трафикът на хора е нараснал значително след началото на войната в Украйна

Gospodari.com
Gospodari.com
09.01.2023 г.
16
0

Трафикът на хора е нараснал значително след началото на войната в Украйна.

Онлайн търсенията на сексуални услуги и изображения на насилие над украински жени и деца са се увеличили с до 600% в световен мащаб. Това съобщава германският всекидневник "Велт", позовавайки се на данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Повечето от извършителите се измъкват.

Увеличение се отчита дори при трафика на бременни жени, заявява генералният секретар на ОССЕ Хелга Мария Шмид. Жертвите се примамват в интернет с фалшиви обещания, злоупотребява се с тях в частни квартири в приемащите държави или се хващат директно на границата от трафиканти под прикритие.

Често за това е отговорна организираната престъпност.

Годишните печалби от трафика на хора възлизат на 150 милиарда щатски долара. Това е петкратно увеличение през последните 15 години, коментира Шмид.

Снимка: iStock

България е включена в списъка за наблюдение на САЩ за трафик на хора

ОССЕ провежда информационна кампания

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа участва в кампанията "Бъди в безопасност". В рамките на инициативата хората са предупреждавани за практиките на трафикантите преди да напуснат страната си. Открита е и гореща телефонна линия. Организацията работи и със съседните на Украйна държави, като се опитва да повиши тяхната осведоменост по въпроса.

Шмид допълва, че трафикът на хора в световен мащаб също се увеличава.

"По наши изчисления годишно има 25-27 милиона жертви и за съжаление само 10 000 от тези случаи попадат в правоприлагащите органи“, обяснява Шмид. Тъй като само по-малко от един процент от жертвите са идентифицирани, при трафика на хора има „до голяма степен безнаказаност за извършителите", посочва генералният секретар на ОССЕ.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.