Сигнализирай!

Почина легендарният рок китарист Джеф Бек

Gospodari.com
Gospodari.com
11.01.2023 г.
46
0

Почина легендарният рок китарист Джеф Бек.

78-годишният Бек е починал след заразяване с бактериален менингит, съобщи семейството му.

https://twitter.com/jeffbeckmusic/status/1613294003398799360

Само преди седмица рок звездата приключи турнето си с Джони Деп, пише Daily Mail.

Джефри Арнолд, известен като Джеф Бек, е един от тримата китаристи, свирили в групата „Ярдбърдс”. Другите двама са Джими Пейдж и Ерик Клептън. Формира също и групите „Джеф Бек Груп” и „Бек, Богърт и Апис”.

Повечето от композициите на Джеф Бек са чисто инструментални с фокус върху новаторския звук. Обхващат жанрове като блус, хеви метъл, фюжън, китарен рок, а напоследък и електронна музика.

Снимка: Instagram

Бек участва в албуми на Мик Джагър, Тина Търнър, Мориси, Джон Бон Джоуви, Кейт Буш, Роджър Уотърс, Донован, Стиви Уондър, Лес Пол и много други.

Според класацията на Rolling Stone той е 14-ти от стоте най-добри китаристи на всички времена. Определян е като един от най-влиятелните китаристи в рока.

https://www.youtube.com/watch?v=MA_trAwSP00

„Джеф Бек е най-добрият китарист на планетата“, казва водещият китарист на Aerosmith Джо Пери пред The ​​New York Times през 2010 година.

Бек печели осем награди „Грами“ и е въвеждан два пъти в „Залата на славата на рокендрола“. Веднъж с Yardbirds през 1992 година и отново като соло изпълнител през 2009 година.

През юли миналата година Джеф Бек и Джони Деп издадоха съвместен албум. Творбата е озаглавена „18“.

https://www.youtube.com/watch?v=maa1xTKu7aQ

"Когато Джони и аз започнахме да свирим заедно, това наистина разпали младежкия ни дух и креативност. Шегувахме се, че отново се чувстваме на 18, така че това просто стана и заглавие на албума", коментира Джеф Бек.

Бек и Деп се запознават през 2016 година, а върху общия си проект работят още от 2019-та. Албумът съдържа 13 песни, предимно кавъри на изпълнители като Beach Boys, Velvet Underground, Killing Joke и др.

След съдебния процес Деп дори се включи в европейско турне на Бек, на което бе специален гост.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.