Сигнализирай!

Депутатите одобриха нова мярка срещу високите цени, вижте каква (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
12.01.2023 г.
22
0

Ще получаваме ваучери за гориво и транспорт, решиха депутатите, пише NOVA.

Парламентът одобри нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта. Законопроектът мина на второ четене със 153 гласа “за” и нито един “против”.

Право на такива ваучери ще имат хората с доход под  максималния осигурителния праг за страната, който в момента е 3 400 лева. Всеки сам ще решава дали да ги ползва за гориво или за превозни документи.

Снимка: iStock

Идеята е компенсацията да бъде под формата на ваучери за горива или транспорт на стойност 1000 лева. Те ще бъдат връчвани годишно. Тепърва ще се определят критериите, по които ще се получават ваучерите. След обнародване на закона Министерският съвет ще има месец, за да изработи наредба за условията.

Средствата ще идват след облагане на свръхпечалбата на дружествата, които преработват суров нефт от руски произход от България.

Ето кой ще може да се възползва от новата държавна помощ за транспорт

Снимка: БулФото

„Прие се преработвателите на суров нефт от руски произход в България да правят вноска в размер на 70% от разликата между цената на Бренда и на оралския нефт във Фонда за енергийна сигурност. Това ще генерира приходи във Фонда за енергийна сигурност в размер на около 2 млрд. лева. Идеята е средствата да се таргетират”, каза депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев, който е и един от вносителите.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.