Сигнализирай!

САЩ достигнаха тавана на дълга си

Gospodari.com
Gospodari.com
19.01.2023 г.
24
0

САЩ достигнаха тавана на дълга си, съобщава ABC News.

Финансовото министерство започна прилагането на извънредни мерки, за да поддържа платежоспособността на федералното правителство, след като администрацията достигна тавана на дълга си.

Финансовият министър Джанет Йелън отбелязва, че ведомството ще отмени нови инвестиции в програмата за пенсионно осигуряване на държавните служители. Това важи и за фондовете за хората с увреждания и здравното осигуряване на пощенските служители от днес до 5 юни. Йелън предупреждава, че Конгресът трябва да приеме закон за увеличаване на лимита за дълга, който в момента е на ниво 31,4 трлн. долара.

Снимка: iStock

Парите могат да купят щастие, сочи проучване

Федералното правителство може да плати повечето, но не всичките си сметки с данъчните и други приходи, които получава. Затова трябва да вземе назаем останалите пари. Но Конгресът налага лимит за размера на дълга, който правителството може да направи. Когато този лимит бъде достигнат, законодателите трябва да го увеличат, преди правителството да може да заема повече средства.

„Неизпълнението на задълженията на правителството би причинило непоправима вреда на икономиката на САЩ, поминъка на всички американци и глобалната финансова стабилност“, казва още Джанет Йелън в писмо до председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти.

Републиканците в Камарата на представителите казват, че ще настояват за сериозни съкращения на разходите в замяна на тяхното сътрудничество при повторното повишаване на тавана на дълга. Но демократите, водени от администрацията на Байдън, искат т.нар. чисто увеличение без отстъпки в разходите. Те публично дават сигнал, че няма да преговарят по въпроса.

Правителството на САЩ никога не е изпадало в неплатежоспособност по дълга си. Имало е „мини неизпълнение“ през 1979 година, свързано със забавени плащания към някои инвеститори. Ако такова се случи, ще понижи кредитния рейтинг на страната и ще разбунтува пазарите по целия свят.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.