Сигнализирай!

Щатите въвеждат алтернативи на клиничните тестове на животни

Gospodari.com
Gospodari.com
20.01.2023 г.
27
0

Щатите въвеждат алтернативи на клиничните тестове на животни. В края на декември президентът Байдън подписа "акт за модернизация 2.0" на американската администрация на храните и лекарствата (FDA), показва материал на WIRED. Актът слага край на федерален мандат от 1938 г., посочващ, че експерименталните лекарства трябва да бъдат тествани върху животни, преди да бъдат използвани в клинични проучвания с хора.

Въпреки че законът не забранява тестването върху животни, той позволява на производителите на лекарства да използват други методи. Такива например са микрофлуидни чипове и миниатюрни тъканни модели. Те използват човешки клетки, за да имитират определени функции и структури на органи.

Пол Лок, учен и адвокат от университета Джон Хопкинс, разкрива, че тестовете за някои видове изследвания дават непълни или неточни резултати. Също така лекарства, които действат при мишки, не се ефективни при хора.

Приблизително 90 процента от кандидатите за лекарства в клиничните изследвания така и не достигат до пазара. Лекарствата, които са насочени към мозъка, обикновено имат дори по-висок процент на неуспех. Тези несъответствия, съчетани с времето, разходите и етичните проблеми, свързани с използването на животни, принуждават учените да разработят алтернативни методи за тестване, целящи по-добро обобщение на човешката физиология.

Алтернативни методи

Някои от тях включват микрофлуидни чипове-органи, които са гъвкави полимерни устройства с размерите на USB. Те съдържат различни видове човешки клетки и изтласкват течност през малки канали, за да имитират кръвния поток. Първият успешен чип, съдържащ белодробен модел с живи човешки клетки, е описан през 2010 г. от Доналд Ингбър и неговия екип от института Wyss на Харвардския университет.

Миниатюризираното устройство успява да изпълни основните функции на белия дроб, включително обмен на кислород и въглероден диоксид. Изследователите също създават чипове, симулиращи черния дроб, стомаха и червата, мозъка, кожата и други, които използват за тестване на ефектите на лекарства и токсини от околната среда.

Компютърните модели, базирани на изкуствен интелект и машинно обучение, съдържащи човешки данни, също биха могли да осигурят бързи и евтини алтернативи на тестване. Проучване от 2018 г. на Оксфордския университет установява, че компютърна симулация, представяща човешки сърдечни клетки, превъзхожда тестовете върху животни при прогнозиране на неблагоприятните ефекти от лекарства за сърцето.

Кризата с Covid-19 извади на преден план някои икономически проблеми, както и такива, свързани с благосъстоянието на животните за тестове. Затварянето поради пандемията принуди много лаборатории да спрат експериментите и да евтаназират животните си. В същото време нуждата от бързо разработване на ваксини и лечения за Covid-19 предизвика огромно търсене.

Недостатъци

Въпреки че алтернативните методи са обещаващи, те са сравнително нови. Методите за разработване на чип-органи и компютърни модели също варират от лаборатория до лаборатория. А това затруднява изваждането на общи заключения относно точността им.

Една от пречките, например, е, че чип-органите не са идеални за тестване на различни видове лекарства и съединения. Някои от тях, с ниско молекулно тегло, са склонни да се абсорбират в гумените полимерни канали на чипа.
Друго ограничение е, че те са по-добри в краткосрочен план, за седмица или две, но по-дългосрочното тестване е незадоволена нужда. Например, в някои случаи хроничната токсичност на лекарство или химикал е очевидна само след продължителна излагане, понякога при ниски дози.

Pfizer прави клинични изпитания на специална ваксина срещу Омикрон

Поради това, американста агенция ще трябва да проверява щателно всички нови методи за тестване.

В изявление, изпратено по имейл, говорител на агенцията пише, че новият закон не променя регулаторния процес за лекарствата.

„Администрацията ще продължи да гарантира, че клиничните изследвания на лекарства са сравнително безопасни за първоначална употреба от хора.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.