Сигнализирай!

Япония отбелязва драстичен спад на раждаемостта

Gospodari.com
Gospodari.com
23.01.2023 г.
25
0

Япония отбелязва драстичен спад на раждаемостта, коментира BBC.

Премиерът на Япония Фумио Кишида обяви, че страната му е на ръба да не може да функционира като общество, поради намаляващата раждаемост. Според него ситуацията е стигнала до момента „сега или никога“.

Япония, чието население е 125 милиона, регистрира по-малко от 800 000 раждания миналата година. През 70-те години тази цифра е над 2 милиона.

Раждаемостта се забавя в много страни, включително съседите на Япония. Но проблемът е особено остър сред японците, тъй като продължителността на живота се е увеличила през последните десетилетия. Това означава, че има нарастващ брой възрастни хора и намаляващ брой работници, които да ги издържат.

Според данни на Световната банка, Япония в момента е на второ място, след Монако, с най-голям дял в света от хора на възраст 65 и повече години - около 28%.

„Фокусирането на вниманието върху политиките, по отношение на децата и отглеждането на деца, е въпрос, който не търпи чакане и не търпи отлагане", каза Кишида пред депутатите.

Той изяви, че иска правителството да удвои разходите си за програми, свързани с децата. През април ще бъде създадена нова правителствена агенция, която да се съсредоточи върху проблема, добави той.

Японските правителства са се опитвали да насърчават подобни стратегии и преди, но без успех.

През 2020 г. изследователите прогнозираха, че населението на Япония ще спадне от върха си от 128 милиона през 2017 г. до по-малко от 53 милиона до края на века. В момента населението е малко под 125 милиона, според официалните данни.

Япония продължи да прилага строги имиграционни закони, въпреки някои облекчения. Някои експерти са на мнение, че правилата трябва да бъдат допълнително разхлабени, за да се справи страната със застаряващото общество.

Само около 3% от населението на Япония е родено в чужбина, в сравнение с 15% в Обединеното кралство. В Европа и Америка десните движения сочат японците като ярък пример за расова чистота и социална хармония.

Намаляването на раждаемостта се дължи на редица фактори, включително нарастващи разходи за живот, както и растящия брой на жените, които учат и работят. По-големият достъп до контрацепция също води до избора на жените да имат по-малко деца.

Невероятно, но факт: Китай регистрира намаляване на населението

Миналата седмица Китай отчете първия си спад на населението от 60 години насам.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.