Сигнализирай!

Европейският съюз официално разреши да ядем буболечки

Gospodari.com
Gospodari.com
25.01.2023 г.
35
0

Европейският съюз разреши консумацията на домашни щурци, брашнени бръмбари и техните ларви, информира DW.

Богати на протеини, мазнини и фибри, те могат да се консумират цели или като прахообразна съставка в различни ястия. Първоначалният им фураж, обаче, не трябва съдържа замърсители, информира Европейската агенция за безопасност на храните.

Инициативата е свързана с борбата срещу промените в климата и запазването на околната среда.

Производството на храна представлява около една четвърт от глобалното затопляне. По-голямата част от вредните емисии идват от месото и млечните продукти. Кравите и овцете изпускат метан, който е силен парников газ. Фермерите изсичат горите, за да направят пасища и да отглеждат соя, три четвърти от която се използва за храна на добитъка.

Насекоми бяха одобрени за безопасна храна в Европа (видео)

Организацията на ООН за прехрана и земеделие разкрива, че насекомите могат да консумират биологични отпадъци, отглеждат се по-лесно и използват значително по-малко вода от добитъка.

Решението на Европейската комисия не e натиск за промяна на диетите. Те изясняват, че консумацията им „допринася положително за околната среда, за здравето и поминъка“.

Вместо това, новите правила поясняват, че ларвите на дребните червеи и домашните щурци са безопасни за консумация от хора без алергии. Те също така постановяват, че храните, които ги съдържат, трябва да бъдат със сътветни етикети.

"Никой няма да бъде принуждаван да яде насекоми", каза Европейската комисия в Twitter.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.