Сигнализирай!

Липса на кворум в пленарна зала прекрати дебатите по съдебната реформа

Gospodari.com
Gospodari.com
26.01.2023 г.
41
0

Липса на кворум в пленарна зала прекрати дебатите по съдебната реформа, пише в. Дневник.

Дебатът по първо четене на няколко проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс бе провален малко след 18 часа заради липса на кворум. Промените предвиждат основно въвеждане на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. Дебатът по темата тече от сутринта първо с поправки в Закона за съдебната власт, а след това по програма депутатите трябваше да обсъдят и гласуват промените в НПК. Около 17:30 часа обаче бе поискана почивка, в рамките на която започна заседание на комисията по електронно управление. След края на почивката комисията бе разпусната, но имаше призиви коментарите да продължат в неформална обстановка.

Снимка: БулФото

Главният прокурор ще може да бъде разследван (видео)

Липсата на голяма част от депутатите даде повод на народни представители да поискат от председателстващия заседанието да вземе мерки.

Така на практика почти целият дебат по същество за промените в законодателството, касаещи въвеждането на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, отново бе отложен.

Обсъждането в четвъртък стигна до подробно четене на подробни доклади на вносителите и становищата на комисиите. И едва до няколко изказвания от страна на депутати по същество.

„Някои хитруват, други се страхуват, трети казват "за", но мислят "против", демек лъжат. Взети заедно, имат мнозинство в 48-ото Народно събрание и спират приемането на закона за разследване на главния прокурор“, коментира министърът на правосъдието Крум Зарков във Facebook след края на заседанието. Той подчертава, че милиони българи продължават да са заложници на триковете на няколко играчи и малодушието на подчинените им.

https://www.facebook.com/krum.zarkov.56/posts/1563506397488932

Дебатът по темата ще продължи в петък от 9 часа.

По-рано днес със 166 гласа “За” Националното следствие беше извадено от шапката на Прокуратурата на първо четене. Предложението на партия “Възраждане” предвижда директорът на Националното следствие да може да разследва главния прокурор. Идеята срещна и критики, и подкрепа, независимо от партийната принадлежност.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.