Сигнализирай!

Замесиха известни личности във фалшива реклама (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
26.01.2023 г.
36
0

Замесиха известни личности във фалшива реклама. Става дума за реклама на препарати срещу висококръвно налягане и такива за подобеяване на зрението. В измамата са намесени известни медицински специалист, а интервютата с тях са били уж в сутрешния блок по NOVA при водещите Мира Иванова и Виктор Николаев.

Водещите на „Здравей, България“ съобщават, че сигналите са подадени от зрители на предаването.

Препарат за високо кръвно е рекламиран от виден кардиохирург

„Препаратът, за който тази наша зрителка ни пише, е с претенции, че лекува хипертония. А невероятните му свойства разкрива кардиохирургът проф. Димитър Николов в ефира на "Здравей, България". На страницата ни обаче, нашата зрителка не успяла да открие нито текста от линк, на който попаднала в социалните мрежи, нито видео към него. Защото всичко написано в него, е лъжа. Това е имитация на цяло интервю, каквото не се е правило. Вижда се, че сайта е с някакъв странен адрес - това не е сайта на NOVA, но ако човек не бъде достатъчно внимателен, може да се заблуди“, разказва Виктор Николаев.

Виктор Николаев става все по-безпощаден към гостите си (видео)

Казусът се задълбочава при среща със споменатия сърдечен специалист, който е виден хирург в една от най-големите болници в България.

„Не вярвам, че може да има такива наглеци. Аз съм сърдечен хирург, а да рекламирам лекарства….., още повече да казвам на пациентите, да препоръчвам да си спират терапията, която е дадена от специалисти, просто нямам какво да кажа. На въпроса дали може да бъде опасно е „Разбира се!“, коментира проф. д-р Димитър Николов, от Клиника по кардиохирургия, Acibadem City Clinic УМБАЛ Токуда.

Важно лекарство за диабетици се изкупува в аптеките като средство за отслабване (видео)

Препарат за зрение от „офталмолога“ д-р Александър Симидчиев

Проф. Николов, оказва се, не е единственият лекар, с чието име се злоупотребява. Друга зрителка на предаването се натъкнала на лекарствен препарат за очи, изрекламиран пак в студиото на NOVA от „офталмологът“ Александър Симидчиев.

„Не съм професор по очни болести, нито съм хабилитиран, нито съм специалист в тази сфера. Тоест, самата заблуда започва още от там. За мен истински големият проблем, е здравният, защото хората, които съм лекувал имат доверие в мен“, казва пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Как лекарство срещу диабета се създава в природата?

Експерт по киберсигурност прави проверка, която установява, че препаратите не се продават в аптечната мрежа. Хиперлинковете в рекламата насочват към сайт, който въведен самостоятелно в браузъра дава грешка. Оказва се, че е качен в платформата Cloud Flare, която крие истинския IP адрес. Проверка на Комисията за защита на потребителите потвърждава казаното до тук. Като уточнява, че пратките се препращат през няколко куриерски фирми в различни държави. По този начин се възпрепятства установяването на началната им точка. По случая вече са сезирани и органите на реда.

„Да приемем, че този продукт е безвреден. Но ти да спреш терапия на пациент, която го пази дали ще е от инфаркт, дали ще е от инсулт, това е абсолютно недопустимо!“, допълва проф. д-р Николов.

„Не бива да се подвеждаме толкова лесно по рекламите във фейсбук. Може да купувате дрехи и обувки от там, но не купувайте, моля ви, лекарства и неща, които твърдят, че лекуват“, съветва д-р Симидчиев.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.