Сигнализирай!

Bloomberg: Ето защо България трудно ще въведе еврото до 2024 година

Gospodari.com
Gospodari.com
27.01.2023 г.
27
0

Bloomberg: Ето защо България трудно ще въведе еврото до 2024 година.

"България планира да приеме еврото през 2024 г., като се интегрира допълнително във финансовата система на Европейския съюз в опит да повиши стандарта на живот в най-бедната страна-членка на блока." Това четем в анализ на финансовата медия.

Откога стоките ще са с две цени – в лева и евро?

Заедно с Хърватия, България се присъедини към подготвяния валутен механизъм през 2020 г. Но тя изостана от Хърватия, която стана 20-ият член на еврозоната тази година. И дори по-малко амбициозният график на България е в опасност. Причината е, че политическата нестабилност усложнява напредъка към преодоляване на оставащите препятствия, се посочва в материала. Авторите напомнят, че България трябва да поиска от Европейската централна банка (ЕЦБ) доклад за готовността си "най-късно в началото на пролетта". Но финансовият министър Росица Велкова казва, че това ще стане, само ако е страната е готова.

Страната ни започна да работи за членство в еврозоната скоро след като се присъедини към ЕС през 2007 г. Това и се изисква от нейния договор за присъединяване. Но го отложи три години по-късно на фона на кризата с европейския държавен дълг, която почти доведе до фалит съседна Гърция и някои други страни от еврозоната.

София смята, че приемането на единната валута ще помогне да избегне изоставянето в процеса на вземане на решения в блока. Както и да интегрира допълнително своята експортно ориентирана икономика.

"Идеята се сблъска със скептицизма на някои политически партии. Включително симпатизиращите на Русия социалисти, които настояха за допълнителен анализ на разходите и ползите, преди да определят твърда дата. Националистическата партия "Възраждане", която също е проруска, призова за референдум по темата, твърдейки, че България отстъпва твърде много суверенитет. Освен това някои анализатори, включително заместник-управител на централната банка, предупредиха за структурните проблеми на еврозоната и високите нива на дълга на някои от нейните членове и критикуваха някои от предишните политики на ЕЦБ", пише в статията.

В нея се припомня, че социологическо проучване от ноември е показало, че само една трета от българите одобряват приемането на еврото. А над две трети се опасяват, че това би довело до по-високи цени. Подобни съмнения обае не са нещо необичайно за нови членове - в Латвия, например, половината от населнието се противопоставяше, когато страната влезе в еврозоната през 2014 г.

От Bloombnerg допълват, че парламентът трябва да приеме три законопроекта за несъстоятелността, прането на пари и застраховането. Не е ясно обаче кога това може да се случи.

И Fitch не очаква влизане на България в еврозоната след 11 месеца

Според Fitch Ratings високата инфлация е основната пречка пред присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2024 г. В свой анализ рейтинговата агенция прогнозира, че въвеждането на еврото у нас ще бъде отложено.

Ето какви проблеми очертават оттам:

"Политическата криза не е повлияла особено на процеса за подготовка за приемане на еврото, но бързият ръст на цените се очертава като основен проблем. Според критериите за приемане в еврозоната страната кандидат трябва да показва ценова стабилност, така че инфлацията да не надвишава с повече от 1.5 пр. пункта стойностите в 3-те държави с най-ниска инфлация".

Досега е имало прецеденти с приемане на кандидати, чиято инфлация леко превишава "летвата". Именно такъв е случаят с новоприетата във валутния клуб Хърватия. Само че у нас този показател е далеч от "островите на стабилност" в еврозоната. И няма изгледи скоро да се вместим в желаните параметри, смятат експертите на Fitch.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.