Сигнализирай!

Българин е в неизвестност след опустошителните земетресения в Турция (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.02.2023 г.
22
0

Българин е в неизвестност след опустошителните земетресения в Турция. Това съобщи посланикът ни в Турция Ангел Чолаков.

„Има един наш сънародник в Искендерун, с когото не е установен контакт. Живее в един от разрушените блокове и в момента семейството му и сънародници се опитват да установят връзка с него - още такава няма“, обясни Чолаков за bTV.

Мъжът има двойно гражданство – българско и турско.

Снимка: скрийншот/Twitter

Спасиха 5-годишно момиченце, прекарало седем часа под развалините (видео)

Посланикът ни в Турция Ангел Чолаков пътува за Адана, където вече са кацнали двата самолета „Спартан“ с помощ от България.

Модулът за издирване и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ отпътува по-рано днес за Република Турция, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пожарникари и спасители от София, Пловдив, Велико Търново, Благоевград и Монтана ще окажат помощ на колегите си за справяне с последствията от тежкото земетресение. В състава на модула са 58 служители от Главната дирекция - всички те са с богат опит в задгранични мисии, преминали са необходимото обучение и притежават съответната квалификация.

Снимка: МВР

На мястото на отпътуване ст. комисар Красимир Шотаров, зам.-директор на ГДПБЗН, запозна пожарникарите и спасителите със заповедите им за командироване, маршрута на преминаване и им проведе кратък инструктаж. Колоната от специализирана техника ще пътува до мястото на произшествието на собствен ход. Това са около 1800 км. 

Кадри от дрон показват още от разрушенията в Турция (видео)

Според последна информация от властите в Турция 1498 души са загинали след трусовете, а над 8500 са били ранени.

Междувременно от Националния Институт по Геофизика, Геодезия и География към БАН съобщават, че у нас също е регистрирано земетресение.

Снимка: скрийншот/НИГГ-БАН

Трусът е бил със сила 3,2 по Рихтер и е регистриран днес на 16 км от Кърджали. Земетресението е станало в 15:51 ч. на дълбочина от 12 километра, на 196 км от София.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.