Сигнализирай!

Видеа показват рушащи се сгради в Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
06.02.2023 г.
23
0

Видеа показват рушащи се сгради в Турция. Вижте опустошенията след силните трусове в страната!

Земетресение с магнитуд 7,8 разтърси района на Югоизточна Турция рано в понеделник. Втори силен трус удари региона по обед местно време.

Първоначалният трус е регистриран в 4.17 ч. с епицентър край южния турски град Газиантеп. Десетина минути по-късно то е било последвано от силен вторичен трус с магнитуд 6,7.

В 13:23 ч. местно време е регистриран нов трус с епицентър край град Елбистан. Земетресението е усетено в много окръзи в Турция, Сирия и дори в Кипър и Ливан.

https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&v=539618294828151

Ще има ли последици за България от силните трусове в Турция (видео)

Турските власти съобщават за над 1500 загинали. Ранените са близо 10 000. В съседна Сирия жертвите са повече от 800, а ранените са хиляди.

Спасителните операции в търсене на оцелели под срутените сгради продължават, като се очаква и в двете страни броят на пострадалите да се увеличи, пише Свободна Европа.

Турция официално поиска помощ от съюзниците си в НАТО за справяне с последиците от серията мощни земетресения. Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни звена за търсене и спасяване, както и "напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия", са изброени като част от искането, публикувано от НАТО.

Разтърсващи кадри на спасени от руините деца в Турция и Сирия (видео)

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 45 страни са предложили да помогнат в издирването и спасяването на оцелели. От Европейския съюз казаха, че десет спасителни екипа вече били мобилизирани - те са от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша, Румъния. Те ще подкрепят оказващите първа помощ на място. Италия и Унгария също са предложили свои спасителни екипи на Турция.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 г. над 17 000 души загинаха, след като силен трус разтърси северозападната част на страната.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.