Сигнализирай!

Швейцарски федерални архиви разкриват, че Патриарх Кирил е бивш агент на КГБ

Gospodari.com
Gospodari.com
06.02.2023 г.
36
0

Швейцарски федерални архиви разкриват, че Патриарх Кирил е бивш агент на КГБ. Две швейцарски медии, опирайки се на разсекретени архиви, разкриват, че Патриарх Кирил е работил за съветското разузнаване по време на престой в Швейцария през 70-те, разкрива dir.bg.

Всекидневниците "Le Matin Dimanche" и "SonntagsZeitung" твърдят, че досието на федералната полиция за днешния духовен водач на Руската православна църква (РПЦ) показва, че той принадлежи към КГБ.

По това време, патриархът, който е поддръжник на инвазията в Украйна, живее в Женева, където официално представлява Московската патриаршия пред Световния съвет на църквите.

източник: wikipedia

Моралното падение на един “натовски генерал”

Според изданията, задачата му е била да влияе върху решенията на съвета като подкопава авторитета на САЩ пред Женевската институция и разсейва вниманието върху Русия, по отношение на липсата на свобода на вероизповедание.

Руската църква отказва коментар по случая. При запитване от страна на "Le Matin Dimanche" към племенника на патриарха Михаил Гундяев, който го замества като представител в Женева, Гундяев твърди, че Кирил не е бил агент, а е бил "строго контролиран от КГБ". Въпреки това, натискът не е оказал влияние върху участието му в дейността на конференцията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.