Сигнализирай!

Вижте с колко метра се е преместила Турция след смъртоносните земетресения

Gospodari.com
Gospodari.com
07.02.2023 г.
23
0

Вижте с колко метра се е преместила Турция след смъртоносните земетресения.

Италианският професор по геология Карло Дониоли обяви, че мощните трусове в Турция са преместили страната с три метра, пише NOVA.

Арабската плоча се е преместила на около три метра в североизточна и югозападна посока спрямо Анадолската плоча, смята професорът.

Обявиха тримесечно извънредно положение в засегнатите 10 турски региона

Припомняме, че в понеделник два мощни труса с магнитуд 7.8 и 7.5 по Рихтер удариха Турция и засегнаха граничните райони със Сирия. Последваха десетки вторични земетресения, много от които със сила над 5 по скалата на Рихтер.

Броят на жертвите в Турция надхвърли 3300, още 1400 са загубили живота си в Сирия. Местни медии съобщават за над 20 400 ранени.

Разрушени са повече от 11 000 сгради.

Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и автомобили.

Аварийни екипи и доброволци продължават с опитите да търсят хора под руините.

Междувременно турският президент Реджеп Ердоган обяви тримесечно извънредно положение в десет региона, засегнати от земетресението.

“Изправени сме пред една от най-големите катастрофи не само в историята на нашата република, но и в света. У нас има 3549 загинали и 22 168 ранени. Най-голямата ни утеха е, че досега повече от 8000 наши граждани са спасени от развалините”, добави той.

В речта си Ердоган каза, че 70 страни са предложили помощ в издирвателни и спасителни операции. Турция от своя страна планира да отвори хотели в Анталия за временно настаняване на хора, засегнати от земетресенията.

Досега в региона на труса са изпратени 54 000 палатки, 102 000 легла и други стоки от първа необходимост, допълни президентът.

БЧК стартира кампания в помощ на Турция и Сирия

Световната здравна организация предупреди, че от трусовете в двете страни могат да бъдат засегнати до 23 милиона души.

Спасителните екипи продължават да се борят с метеорологичните условия, вторичните трусове и срутващите се сгради, докато търсят оцелели.

“Картите за преглед на събитията показват, че потенциално 23 милиона души са изложени на риск, включително около 5 милиона уязвими групи от населението”, заяви главният служител на СЗО по извънредните ситуации Аделхайд Маршанг пред изпълнителния комитет на здравната агенция на ООН.

Някои от най-тежките разрушения са настъпили в близост до епицентъра на земетресението между Кахраманмараш и Газиантеп – двумилионен град, където цели квартали вече лежат в руини под натрупания сняг.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.