Сигнализирай!

Отново срутени блокове до непокътнати сгради след земетресенията в Турция

Gospodari.com
Gospodari.com
07.02.2023 г.
22
0

Отново срутени блокове до непокътнати сгради след земетресенията в Турция, пише в. Дневник.

Организации, медии и обикновени граждани започват отново да задават въпроси за опасните сгради в Турция. След ужасния трус от 1999 г. с разкритията за жилища - убийци на 17 000 души, строени с морски пясък, и особено след този от 2011 г. в района на езерото Ван, бяха въведени по-строги стандарти в строителството. Как обаче е допуснато да рухне цяло спешно отделение на болница, която като ключов обект при бедствие би трябвало да е с подсилена конструкция? Най-често срещаният отговор е, че и да има правила, те не се прилагат стриктно и няма кой да следи за това.

Видеа показват рушащи се сгради в Турция

Заговори се и за това, че строителството от дълги години е основен двигател в икономическия модел на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според коментар в "Гардиън" над половината от всички сгради в Турция се започват нелегално.

Ето какво коментира за "Вашингтон пост" Аслъ Айдънташбаш от института "Брукингс":

„Тъй като най-добрите и най-умните в Турция са хвърлени в затвора или са отстранени, духът на посредственост е проникнал в управлението на страната.

Един от най-изявените турски критици на нашия манталитет на шеметно развитие е Тайфун Кахраман, урбанист, осъден на затвор от правителството за ролята си в градските протести през 2013 г. срещу опита на правителството да превърне градски парк в Истанбул в мол. Малко след разгласяването на новината за земетресението той написа в "Туитър" от затворническата си килия: "Приоритетът е да спасим животи, да отговорим на непосредствените нужди на хората и да организираме нашата солидарност. Искането за отговорност за разрушените обществени сгради, болници, пътища и летища ще дойде след това“.

Бебе се роди сред руините в Сирия, но майката не оцеля (видео)

Следващите 24 часа са от решаващо значение за намирането на оцелели. След 48 часа броят на оцелелите намалява значително.

Това коментира за Би Би Си д-р Кармен Солана, преподавател по вулканология и комуникация на риска в Университета на Портсмут.

Повече от 200 години в този регион не е имало силно земетресение или някакви предупредителни знаци, така че нивото на готовност вероятно е било по-ниско, отколкото за регион, който е свикнал повече да се справя с трусове, коментира още британската медия.

Някои сгради просто са се свлекли на земята, други са се срутили настрани като тесте карти. Това показва, че повечето от тях нямат съответните характеристики, осигуряващи стабилност по време на земетресение.

Защо земетресението в Турция и Сирия е толкова смъртоносно?

Архитекти и урбанисти в страната отдавна предупреждават, че строителните норми, свързани със сеизмичната активност, не се прилагат достатъчно. Подкопани са от спорна амнистия за незаконно строителство. Тя е въведена от собственото правителство на Ердоган и е донесла на Турция около 3 милиарда долара приходи, припомня "Гардиън".

По време на амнистията турските строителни експерти предупредиха, че ретроспективното лицензиране на незаконни сгради срещу заплащане би имало фатални последици:

„Това ще означава превръщането на нашите градове, особено Истанбул, в гробища. Ще доведе до излизане на ковчези от домовете ни. Дали е изцяло без разрешително, или е с повече издигнати етажи от първоначалния план, амнистираха всички сгради. Това е много опасно“.

Още по темата четете тук.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.