Сигнализирай!

Над 19 000 са вече жертвите на земетресенията в Турция и Сирия (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2023 г.
35
0

Над 19 000 са вече жертвите на земетресенията в Турция и Сирия, предава NOVA.

Въпреки огромния брой загинали, не спират и новините за спасени хора, а сред тях има и много деца.

Търсенето на оцелели след опустошителите земетресения продължава. Роднини на хора, които са живеели в срутени сгради, се присъединиха към отчаяните спасителни операции с кирки, лостове и дори с голи ръце.

Сателитни снимки разкриват местата преди и след земетресението (снимки)

За момента в посолството ни в Анкара не е постъпвала информация за нови случаи на загинали или пострадали българи при земетресението в Турция.

Броят на жертвите от земетресенията в Турция и Сирия продължава да расте, има заплаха за живота и на оцелелите

Продължават издирвателните дейности в Атакия в района на сградата, обитавана от 29-годишна българка с двойно гражданство.

Тя и бебето ѝ остават в неизвестност. Тази сутрин от Министерството на външните работи потвърдиха, че е намерено тялото на издирвания български гражданин в град Искендерун.

Българското посолство в Турция ще съдейства на блокираната българска майка

Според някои от близките на хората в неизвестност на спасителните служби е отнело твърде много време, за да реагират. И има по-голям шанс да бъдат открити живи хора в руините. А бедстващите и останали без домове хора в пострадалите райони молят за помощ - както за техника, така и за храна.

„Имаме нужда от булдозер, виждате в какво състояние е тази сграда. Има бебета. Имам двама племенници тук и не съм сигурен дали са живи, или не, но все още има някаква надежда, защото къщата не е напълно срутена”, казва Илкер, който живее в Хатай.

Все по-трудна е ситуацията в Сирия, където голяма част от засегнатите от земетресението територии са под контрола на бунтовници.

Световната здравна организация предупреди, че студът в засегнатите от земетресението райони може да доведе до още жертви и ранени. В четвъртък температурите достигнаха до -5 градуса по целзий.

“Има много хора, които оцеляват на открито навън във влошаващи се и ужасяващи условия”, каза в сряда Робърт Холдън, представител на СЗО, който отговаря за реакцията на бедствието.

“Има реална опасност да видим вторично бедствие, което може да причини повече вреди на повече хора, отколкото първото, ако не действаме.”

Европейският съюз потвърди, че ще изпрати 3,5 млн. евро помощ на Сирия в отговор на призива на Дамаск за подкрепа. Средствата обаче трябва да стигнат както до контролирани от правителството райони, така и до засегнатите области под контрола на бунтовниците.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.