Сигнализирай!

"Трагедията на века". Трусът в Турция е най-смъртоносният в региона от над 80 години

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2023 г.
17
0

"Трагедията на века". Трусът в Турция е най-смъртоносният в региона от над 80 години. Това научаваме от публикация на в. Дневник.

Жертвите на трусовете в Южна Турция и Северна Сирия вече са повече от 20 хил. души. С това броят надхвърля всички други природни бедствия от края на 30-те години насам.

Само в Турция са загинали над 17 000 души, по данни на здравния министър Фахреттин Коджа.

Трусът с епицентър в Мраморно море през 1999 г. отне живота на 17 127 души. По-смъртоносно през 20 век е това в Ерзинджан през 1939 г., чиито жертви в Източна Турция са 32 хил. души.

Чуйте смразяващия звук на земетресението в Турция (аудио)

Още в понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни земетресението с това от Ерзинджан и го нарече "трагедията на века".

Пострадалите след опустошителните земетресения в Турция са най-малко 64 хил. души.

В Сирия жертвите са най-малко 3100. Повечето от загиналите са в контролираната от бунтовниците, противници на режима на президента Башар ал Асад, провинция Идлиб. Ранените там са най-малко 5200.

Четири дни след трусовете търсенето на оцелели продължава. Момче бе намерено близо 80 часа след като бе затрупано - въпреки коментарите в международни медии, че операцията все по-малко прилича на спасителна.

В понеделник от Световната здравна организация прогнозираха, че загиналите ще са около и над 20 хиляди. Но се очакваше този праг да бъде преминат в края на първата седмица от трагедията, а това стана на четвъртия ден.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.