Сигнализирай!

Сателитни снимки разкриват местата преди и след земетресението (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.02.2023 г.
52
0

Сателитни снимки разкриват местата преди и след земетресението.

Кадрите са на компанията за спътникови снимки MAXAR Technologies и разкриват от въздуха мащаба на трагедията, която се изразява вече в над 15 000 жертви на опустошителния трус от 7,8 по Рихтер, сполетял Югоизточна Турция и Сирия в понеделник.

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия вече са над 15 000 (видео)

Снимките ни дават бегла пресдстава на предизвикателството, пред което се изправят спасителните екипи в борбата им за всеки човшки живот под руините на градската инфраструктура. Една от снимките ни показва градския стадион в Кахраманмараш, Турция, чието игрище е запълено от палатки, превърнати в реанимационни за ранените, оказали се в непосредствена близост до епицентъра на земетресението.

От Агенцията по бедствия на Турция разполагат с данни за 11 342 срутени сгради, 5775 от които са потвърдени официално. Кадрите на MAXAR показват, че улиците в центъра на града са блокирани от автомобили на спешните екипи.

Помощ за пострадалите район предоставят правителства и международни организации по цял свят. България бе първата страна, която изпрати спасителни екипи и кучета в Турция.

Помощ за Турция и Сирия: Кой с какво участва?

Вчера допълнителна група излетя от страната ни за засегнатите райони, а първата група се очаква да бъде сменена в края на седмицата.

Български граждани

Сред пострадалите от земетресенията има и наши сънародници. Съобщава се за загинал мъж в Искендерун.

Българка с пет деца е блокирана в Турция. Четвърти ден наша сънародничка с пет деца живее в класна стая в град Кайсери. Къщата им е напукана от земетресението и е опасна за обитаване. Благовеста иска да се прибере в България, но не може да предприеме пътуването към родината, защото едно от децата ѝ няма български паспорт.

Българка с пет деца е блокирана в Турция (видео)

От Министерство на външните работи ще съдействат за прибирането ѝ с децата в родината.

Снимки: MAXAR Technologies

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.