Сигнализирай!

ЕС иска затягане на външните граници

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
41
0

Страните-участнички в проведения Европейски съвет в Брюксел, обявиха, че искат затягане на външните граници на съюза. Стремежът е да се ограничи потока на пристигащи имигранти.
Някои от лидерите искат да се построят нови стени и съоръжения, докато други дискутираха инвестиции за подобряване качеството на живот в изоставащите страни.

"Европейският съвет призовава Комисията пряко да финансира приемането на мерки от държавите-членки, които допринасят за контрола на външните граници на ЕС. Например
пилотните проекти за управление на границите, както и за подобряване на граничния контрол в
ключови страни по транзитните пътища към Европейския съюз."
"Съветът призовава Комисията незабавно да мобилизира значителни фондове и средства на ЕС
за подпомагане на държавите членки в укрепването на способностите за защита на границите. Това включва оборудването и инфраструктурата, средствата за наблюдение, както и за въздушно наблюдение. В този контекст Европейският съвет приканва Комисията бързо да финализира Европейската стратегия за интегрирано управление на границите.", се посочва в официалния документ със заключения от срещата.

източник: istockphoto

Европейският съюз отказа да финансира ограда за българско-турската ни граница

Миналата година са засечени около 330 000 пресичания на външните граници. Австрия, Холандия, Белгия, Ирландия и Дания изразиха притеснения относно нарастващия им брой.

Според заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел затягането на мерките и превръщането на Европа в крепост не е отговор на миграционната криза.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.