Сигнализирай!

Земетресението или строителството е причина за бедствието в Турция?

Gospodari.com
Gospodari.com
10.02.2023 г.
26
0

Земетресението или строителството е причина за бедствието в Турция?

От години експертите по геология и инженерство предупреждават за слабото прилагане на правилата и строителните норми в Турция, пише NOVA. Темата за некачественото строителство  отново привлече вниманието след разрушителните земетресения тази седмица, които срутиха хиляди сгради и убиха повече от 20 000 души в Турция и Сирия.

Много сгради в районите, ударени от двете мощни земетресения, са построени с некачествени материали и методи. Често не отговарят на правителствените стандарти, заяви Еюп Мухджу, председател на Камарата на архитектите на Турция.

„Сградният фонд в района е слаб и не е солиден, въпреки реалността на земетресенията“, коментира Мухджу.

Проблемът до голяма степен е бил игнориран, защото справянето с него би било скъпо, непопулярно и би възпрепятствало икономическия растеж на страната, посочват експерти.

„Това е бедствие, причинено от некачествено строителство, а не от земетресение“, казва Дейвид Александър, професор по аварийно планиране в Университетския колеж в Лондон.

Партийна агитация, конспирации, но и съпричастност за трагедията в Турция и Сирия (Коментарът на “Господарите”)

На хартия Турция има строителни правила, които отговарят на настоящите стандарти за земетръсно строителство. Те обаче се прилагат твърде рядко, което обяснява защо хиляди сгради се срутиха, обясняват експерти.

Министърът на правосъдието обяви, че министерството ще разследва разрушените сгради. "Онези, които са били небрежни, виновни и отговорни за разрушенията след земетресението, ще отговарят пред правосъдието“, заяви Бекир Боздаг в четвъртък.

Всяко сериозно разследване на причините за слабото прилагане на строителните норми трябва да включва внимателен поглед върху политиката на Ердоган, коментират експерти. Също и върху регионалните и местни власти, които са контролирали и насърчавали строителния бум, спомогнал за икономическия растеж.

https://www.youtube.com/watch?v=8N9tmW_JIy4

България помага с десетки спасители и близо 2 млн. лева дарения за Турция и Сирия (видео)

Малко преди последните президентски и парламентарни избори в Турция през 2018 г. правителството представи мащабна програма за амнистия на компании и физически лица, отговорни за определени нарушения на строителните норми в страната. Чрез заплащане на глоба нарушителите могат да избегнат необходимостта да приведат сградите си в съответствие с правилата. Правителствената агенция, отговаряща за прилагането на строителните норми, призна, че повече от половината от всички сгради в Турция, в които се намират около 13 милиона апартамента, не отговарят на действащите стандарти.

Видовете нарушения, цитирани в доклада на Министерството на околната среда и урбанизацията, са многобройни.

Жилища, построени без разрешителни. Сгради, в които са добавени допълнителни етажи или разширени без разрешение балкони. Съществуването на т.нар. домове със самонастанили се лица, обитавани от семейства с ниски доходи.

Разрушенията на много места в Турция идват в деликатен момент за президента Ердоган. Той е изправен пред тежки парламентарни и президентски избори през май на фона на икономически спад и висока инфлация. Той редовно изтъква строителния бум в страната, включително нови летища, пътища, мостове и болници, като доказателство за успеха си.

По време на обиколката си из разрушенията Ердоган обеща да възстанови разрушените домове в рамките на една година.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.