Сигнализирай!

Община Варна плаща 1 млн. лева годишно на посредник за паркирането в синя зона

Gospodari.com
Gospodari.com
13.02.2023 г.
66
0

Община Варна плаща 1 млн. лева годишно на посредник за паркирането в синя зона.
При запитване от "Дневник", нуждата от посредник е оправдана с предоставянето на услуга, която да интегрира мрежите на мобилните оператори с банковите институции, както и защита на личните данни.

Неясен е въпросът защо Община Варна не може да използва виртуален ПОС терминал за директни плащания към общинска сметка. Също така, на сайта на общината е посочено, че тя е регистриран администратор на лични данни. Това предполага, че самата тя може да гарантира сигурността на личната информация на потребителите.

За сравнение, онлайн плащанията за билети за градски транспорт във Варна се извършват без посредник. Средствата отиват директно към сметка на предприятието, което ги управлява.

източник: bulphoto

Договорните условия

През октомври 2021 г., ОП "Общински паркинки и синя зона" Варна сключва договор с "Тикси АД" за предоставяне на посреднически услуги за разплащания, извършвани в синята зона в града. Договорът се подписва след процедура за възлагане на обществена поръчка и е за срок от 36 месеца. Стойността му е малко над 2.8 млн лева с ДДС, което прави по 77 хил. лева на месец.

Предлагат двойно по-голяма “синя зона” в София

Условията на договора гласят, че "общинското предприятие дължи комисионна за плащанията, извършени чрез кратко текстово съобщение (SMS) и директно таксуване на сметката на потребителя към мобилен оператор (Direct Carrier Billing). Чрез директен дебит от кредитна или дебитна карта и чрез приложение за платено паркиране ("Варна паркинг") през личен предплатен паркинг акаунт.

Дължимата комисионна е в размер на 12.5% за различните видове плащания, с изключение на тези, извършени чрез SMS. При тях тя достига 16.5%, като изпращането на текстово съобщение е масово използваният метод на заплащане.

Сумата от 2.8 млн лева е базирана на комисионните, които "Тикси" би събрала за периода на договора. Това посочва директорът на варненската синя зона Младен Иванов.

Иванов разкрива, че първият договор за посредничество при онлайн и sms плащанията в зоната е сключен през 2017 г. Негов изпълнител е бил дружеството "Емпириу" с подизпълнители "Изипей" и "Ипей". Стойността му е била 1.5 млн лева без ДДС, като комисионната се е равнявала на 18%.

Нуждата от посредник

 "Целта на договора е да се обезпечи сигурна и надеждна технологична интеграция с мрежите на мобилните оператори и платежните институции. Чрез нея, в съответствие с изискванията на Наредбата за организация на движението на територията на община Варна, се получават плащания от крайните потребители за ползваните услуги за почасов престой". "Посредникът гарантира високо ниво на информационна сигурност при автоматизирания обмен на данни. Грижи се и за защитата на личните данни и тяхното администриране в съответствие с изискванията на GDPR. Негова задача е и поддържането на работоспособност и наличност на услугите за заплащане, които са извън компетенциите на ОП "Общински паркинги и синя зона"". Това е официалният отговор относно нуждата от посредник.

На официалния сайт на Община Варна, обаче, в текста на "Декларацията за поверителност", е посочено, че в качеството си на администратор на лични данни общината "осъществява дейността по събиране, обработване и съхранение на лични данни в съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 и Закона за защита на личните данни". Това поставя въпросът защо Варна има нужда от услугите на външен изпълнител.

По отношение на самите онлайн плащания за синя зона, от общината не дават информация защо не могат да изпозлват виртуален ПОС терминал. Също така не е ясно и защо не могат да използват вече съществуващата система за билетите за градски транспорт.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.