<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96585" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Архитект Здр...

Предлагат двойно по-голяма “синя зона” в София

13 Август 2021
1 650

Предлагат двойно по-голяма “синя зона” в София и увеличаване на местата в нея със 160%, захапвайки част от “зелената зона” – това става ясно от публикация на Mediapool.

Край на безплатния служебен абонамент и възможности за временно паркиране на собственици на фирми, магазини, хотели и на живущи. Такава визия за паркирането в столицата готвят общинските съветници от ГЕРБ Зафир Зарков и Ваня Тагарева с предлагани промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община.

Детайлите

В детайли се залага разширяване на “синя зона” за сметка на обхвата на “зелена зона”. Общият брой паркоместа в нея ще достигнат до около 13 000 бр. На практика, това е ръст от 160%, защото в момента местата са 5000. Увеличава се и работното време от 8.30 до 20 часа, вместо сегашният краен час – 19.30 часа.

Предлагат двойно по-голяма "синя зона" в София

Източник: Столична община

Сега “синята зона” е до бул. “Дондуков”, а с разширението ще стигне до бул. “Сливница” и бул. “Данаил Николаев”. Новата ѝ граница на изток ще стигне до бул. “Евлоги и Христо Георгиеви”. Планира се и разширяване от сегашната ѝ западна граница – бул. “Христо Ботев” до ул. “Опълченска. Платеното паркиране в тази зона е по 2 лева на час.

В същото време “зелената зона” се предлага да се разшири в кв. Зона Б-19, район “Възраждане” до ул.”Константин Величков” и кръстовището с бул. “Иван Гешов”. В крайна сметка местата в нея ще намалеят от 28 000 на 21 000, посочи Румяна Милова, експерт към дирекция “Паркиране и мобилност” на Центъра за градска мобилност. Очакваният приход от разширяване на “Синя зона” и “Зелена зона” е приблизително 6 млн. лв. на година, стана ясно още от думите ѝ.

“Промяната от “зелена” на “синя” зона няма да се отрази на

вече заплатените винетни стикери за платено паркиране на живеещите в тези райони.”, добави Милова. ЦГМ продължава да обучава инспекторите контрольори, които вече работят и които ще санкционират както за неплатено, така и за неправилно паркиране.

“Целта на предложенията е да се намали тежкият трафик в центъра на София. Столицата е с висока моторизация и тук има над 500 коли на 1000 души. Надяваме се с промените да се облекчи трафикът и да се намали броят на автомобилите, които влизат в центъра”, каза Зафир Зарков.

Сериозни ограничения за служебния абонамент

Промените в наредбата, предлагани от общинските съветници, предлагат отпадане на безплатния служебен абонамент за паркиране. Вместо това се предлага институциите да имат право максимум до пет платени паркоместа. Идеята на предложението е гражданите да могат да ползват освободените места.

В резултат на тези промени ще се освободят до 440 паркоместа в зоните за паркиране, които ще могат да се ползват от граждани, а местата в служебен абонамент ще намалеят с 29%.

Наред с това ще бъдат въведени зони с ограничен достъп за паркиране, които ще могат да се ползват от собственици на магазини, ресторанти, хотели, за временно паркиране.

Там ще има места, които да се ползват до 30 минути при наличие на издаден пропуск и заплащане на цената за паркиране от 50 ст. или 1 лв. от юридическите или физическите лица при всяко зареждане на стопанския обект. Такава привилегия ще може да се ползва и от живущите при наличие на издаден пропуск – безплатно до 30 минути, два пъти дневно.

И още ограничения

В проектонаредбата се въвеждат забрани за влизане на МПС в някои участъци в определени времеви интервали.

– ул. “Пиротска” – в участъка между бул. “Княгиня Мария Луиза” и бул. “Ст. Стамболов” – от 09.00 до 21.00 часа;

– бул. “Ст. Стамболов” в участъка между ул. “Екзарх Йосиф” и бул. “Сливница” (Женския пазар) – от 09.00 до 19.00 часа

– ул. “Екзарх Йосиф” в участъка между ул. “Г. С. Раковски” и ул. “Г. Бенковски” – денонощно;

– в зоната около НТ “Иван Вазов” – денонощно;

– ул. “Граф Игнатиев” между бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. “Алабин” – денонощно. – бул. “Витоша” от бул. “П. Евтимий” до бул. “Ал. Стамболийски”- денонощно.

– ул. “Георг Вашингтон” от ул. “Трапезица” до ул. “Пиротска” – денонощно

– ул. “Съборна” от пл. “Света Неделя” до ул. “Цар Калоян” – денонощно.

– ул. “Съборна” от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I” – денонощно.

Предлагат двойно по-голяма “синя зона” в София

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции