Сигнализирай!

Властите в Турция арестуват предприемачи заради срутените сгради (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
13.02.2023 г.
28
0

Властите в Турция арестуват предприемачи заради срутените сгради.

Властите съобщават за най-малко 113 издадени заповеди за арест заради строителството на сгради, срутили се след земетресението от 6 февруари, отнело живота на над 33 000 души в Турция и Сирия. Акцията бе оповестена в неделя, предава „Дневник“, като оттогава са извършени една част от арестите. Сред лицата са строителни предприемачи. Над половината от заповедите са издадени от прокуратурата в Адана -един от нак-засегнатите градове в Турция.

Ето как да помогнем на пострадалите от земетресението в Сирия (видео)

Кадри в интернт показаха ареста на строителен предприемач в Антакия, докато се опитвал да се качи на самолет за Черна гора от летище в Истанбул.

https://www.youtube.com/watch?v=AzmIcT8F4kQ

Земетресението от 7,8 по Рихтер разруши хиляди сгради в Южна Турция, причинявайки безпрецедентни жертви за последните 8 десетилетия. Огромните по мащаб разрушения повдгнаха въпроса за здравината на сградите и за качеството на строителството в засегнатите райони.

Сателитни снимки разкриват местата преди и след земетресението (снимки)

Според вицепрезидента Фуат Октай като отговорни за станалото към момента са разпознати 131 души. Не за всички обаче са издадени заповеди за арест.

„Ще работим по това старателно, докато не приключат необходимите съдебни процедури, особено за сгради, претърпели тежки щети и сгради, причинили смърт и наранявания“, каза за Al Jazeera Октай.

Над 28 000 са вече жертвите на земетресението в Турция и Сирия

Още през 2019 година доклади съобщават, че насърчаването на строителния бум може да доведе до същинска катастрофа. А градовете да се превърнат в „гробища“.

Критици на властта виждат в настоящите арести опити да се отклони вниманието от подозренията в корупция и лошо управление.

Видео: ShanghaiEye

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.