Сигнализирай!

Европа обмисля нови екостандарти за рейсове, камиони и ремаркета

Gospodari.com
Gospodari.com
14.02.2023 г.
22
0

Европа обмисля нови екостандарти за рейсове, камиони и ремаркета, пише в. Дневник.

От 1 януари 2030 г. всички нови градски автобуси в ЕС трябва да бъдат с двигатели, които не произвеждат СО2 емисии. Това е записано в предложението на Европейската комисия, представено във вторник. То е част от инициатива за въвеждане на нови стандарти за СО2 емисиите за тежкотоварния транспорт, който включва още камионите и междуградските автобуси.

Автомобилният транспорт остава основният замърсител на въздуха в градовете и единственият икономически сектор, в който емисиите продължават да нарастват.

"Градските автобуси са особено подходящи за по-бърз преход към мобилност с нулеви емисии поради начина, по който се използват. Те могат да се зареждат напълно през нощта и да пътуват по определени и предвидими кратки маршрути", посочват от Европейската комисия.

Целта е амбициозна, но напълно постижима, коментира старши вицепрезидентът за климатичните политики Франс Тимерманс.

Снимка: iStock

ЕС повиши екостандартите, на които трябва да отговарят камионите през 2019 г. Смята се обаче, че целите не са били достатъчно амбициозни и е необходимо ново повишаване на изискванията, на които трябва да отговарят техните двигатели, за да се движат по европейските пътища. Сега към тях се добавят и автобусите, както и по-малките камиони.

Промените ще засегнат камионите над 5 тона, градски автобуси и автобуси за дълги разстояния над 7.5 тона, както и ремаркета, които трябва да отговарят на определени изисквания за дизайн, намаляващ разхода на гориво.

Емисиите на СО2 за новите тежки МПС трябва да се намалят спрямо стандартите, въведени през 2019 г. Това означава с 45 % от 2030 г., 65 % от 2035 г. и с 90 % от 2040 г.

Работници протестират срещу намалянето на въглеродните емисии (видео)

Европейската комисия посочва, че производителите сами ще решават какви технологии да използват за постигането на тези цели. Решения могат да се търсят с електрификация, водородни горивни елементи или водород в превозни средства с двигатели с вътрешно горене.

Мярката ще намали енергийната зависимост на ЕС, смятат от Европейската комисия. В момента 99% от всички камиони и автобуси са с дизелови или бензинови двигатели. След въвеждането на по-строгите стандарти за емисиите на CO2 превозвачите ще могат да си намалят разходите за гориво. С 9 хил. евро годишно за превозно средство, купено през 2030 г. И с 41 хил. евро, ако е модел 2040 г., изчисляват от комисията.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.