Сигнализирай!

Кои са най-опасните сеизмични зони у нас?

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
45
0

Кои са най-опасните сеизмични зони у нас?

Трусовете в Турция и Сирия, както и тези в Румъния, събудиха страховете ни. И очаквано ни накараха да се замислим дали сме в пряка опасност тук, в България.

Къде е България в картата на земетресенията? (видео)

От справка в сайта на МВР става ясно, че на територията на нашата страна има няколко опасни сеизмични зони, в които е възможен трус с максимален магнитуд от 7. Това предава bTV.

Става дума за Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската зони.

През годините данни у нас са регистрирани четири по-мощни земетресения. Едно от тях е било
близо до нос Калиакра на 31 март 1901 г. и е било с магнитуд 7,2. Другите две са били в долината на река Струма на 4 април 1904 г. с магнитуди 7,1 и 7,8.

Последният трус от 7 по Рихтер е бил на 18 април 1928 г. в Поповица и Гълъбово. Няколко дни по-късно на 25 април същите населени места са поразени от земетресение с магнитуд 5,6.

Столицата също е изпитвала силата на природата в това отношение. Най-сериозното земетресение е от 30 септември 1858 г., чийто епицентър е на 10 км югозападно от София. Трусът е от 6,6 по Рихтер и с дълбочина от 9 км, а вторичните трусове продължават няколко месеца.

Същият този трус е усетен чак в Пловдив и Янина, а в Ихтиман и Рилския манастир има пострадали сгради. В София той нанася значителни щети, като 70-80% от къщите са силно засегнати. При обществените сгради щетите са още по-тежки, а някои от тях са частично или напълно разрушени.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.