Сигнализирай!

Как националната детска болница се превърна в най-упоритата мечта?

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
34
0
Как националната детска болница се превърна в най-упоритата мечта?

Едва ли в далечната 1978 г., когато е направена първата копка на Националната детска болница, някой е предполагал, че и през следващото хилядолетие тя все още „ще се строи“. Но се случи. И ако мечтата, обединила родители, лекари, неправителствени организации, е жива, то е благодарение на „гражданския шум“, който не позволява темата да бъде заметена. Янка Петкова разговаря с три дами. Те са участнички в гражданската инициатива „За истинска детска болница“, които водят битка за проекта от години. 

Нова детска болница – сега или след 10 години (видео и снимки)

„Беше 2015 г., когато за първи път чух за необходимостта от изграждането на модерна детска болница от проф. Владимир Пилософ, който по това време беше председател на Българската педиатрична асоциация (БПА). С него работехме по един проект и се заговорихме за това, че България е единствената европейска държава, която няма национална детска болница. Да, разбира се, имаме Педиатрията (СБАЛ по детски болести “Проф. д-р Иван Митев”, б. р.) и педиатрични здравни структури, но тогава, както и сега, те са разпръснати на различни места.

И така, малко по-късно, през 2017 г., БПА и Асоциация Родители решихме, че това е тема, която трябва да бъде обществено поставена и да се даде гласност, че няма такава болница. Направихме едно голямо събитие, което даде старт на поредица от лекарски и граждански инициативи. В началото говорехме за създаването на многофункционална университетска детска болница, която да носи името „Детски здравен парк“. Впоследствие към инициативата се присъединиха Национална мрежа за децата, фондация „За нашите деца“, лекари, родители, граждани, общественици“, разказва Наталия Кирилова, председател на УС на Асоциация "Родители".

Решение на Министерски съвет от 2018 г.

Тласък на решението дава и движението „Подкрепи педиатрията“ след протест на лекари и родители заради унизителни условия на труд. Енергията задвижва проекта и през 2019 година Министерство на здравеопазването обявява обществена поръчка за довършване на започнатия през 1978 г. строеж.

Решението обаче отключва реакция от Камарата на архитектите в България.

„Тогава първата аларма биха Камарата на архитектите в България, които казаха, че от чисто архитектурна гледна точка няма как една съвременна болница да бъде напъхана в този скелет. Заради това, че този строеж не е бил консервиран и се е разрушил с времето, той не беше безопасен. Самото задание беше направено абсурдно. В първоначалния му вид беше около 25 страници, след като КАБ обърнаха внимание на Министерство на здравеопазването, че е непълно, то стана 40 страници.

В световната практика тези задания са по 400-500 страници и то не защото трябва да се изпишат, а защото трябва подробно да се опише каква трябва да бъде болницата. Заданието трябваше да започне върху нещо, за което ние настояваме от ден Първи - анализ на нуждите: какво трябва да прави тази болница, за колко деца ще бъде предназначена, как техните здравни потребности ще се променят в следващите години. Една болница функционира примерно 50 години, ние трябва поне за следващите 30 години да знаем кого ще обслужва тя. Намерението да бъдат похарчени тези 100 млн. лв. за проект, в който бяха пропуснати цели клиники, който нямаше дори аварийни асансьори беше скандално, казва Мария Брестничка от Секретариата на Националната мрежа за децата (НМД).

Петиция за спиране на обществената поръчка

Внесено е писмо с петиция, подписана от 10 500 граждани и 60 организации с искане за спиране на обществената поръчка. След като липсва отзвук, се учредява Националната гражданска инициатива „За истинска детска болница“.

„Тогава все още не бяхме учредили Общност „Мостове“, бяхме по-скоро неформална организация. Аз, като граждански активист, съм член на инициативния комитет на НГИ „За истинска детска болница". Мотивира ме това, че родителите на деца с увреждания се сблъскват с доста стени.

Един от базовите проблеми е разпокъсаността на медицинските звена – това усложнява и забавя диагностиката, лечението, възстановяването, ранната реакция, която е решаваща. В кадровата политика има пропуски, които пряко се отразяват на качеството на живот на пациентите с увреждания, обяснява какво провокира участието ѝ в инициативата Валентина Ташкова, член на УС на Общност „Мостове“.

Въпреки категоричните професионални мнения и исканията на гражданската инициатива, по време на първия локдаун Министерството на здравеопазването сключва договор за инженеринг на „Национална многопрофилна детска болница“ с ДЗЗД „Детско здраве“, който предвижда реконструкция на сградата в двора на Александровска болница. Седмици по-късно е внесена петиция от 17 684 подписа с искане за оставката на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Иска се незабавно прекратяване на договора за довършване на негодния строеж с непълно и некачествено задание.

Стойчо Кацаров даде на прокурор Борисов и двама здравни министри заради проекта за детска болница

Търсене на терен и кръгли маси

През пролетта на 2022 година редовното правителство възлага поръчка за проучване на възможните терени за строителство на болницата. Терен така и не е определен до идването на служебното правителство. През октомври същата година обаче е обявено създаването на частна Национална детска болница. След остра реакция на Педиатричната асоциация, Национална гражданска инициатива "За истинска детска болница", Национална мрежа за децата и фондация „За доброто“, Министерство на здравеопазването все пак се съгласява, че приоритет е изграждането на държавна Национална детска болница.

След провеждането на кръгла маса в парламента се взема решение за изготвяне на анализ, който трябва да определи място и параметри на изграждането на Национална детска болница. Месеци по-късно, без никакъв анализ, служебното правителство обявява, че е избран терен в кв. Горна баня. Аргументите на министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството са, че мястото е комуникативно, теренът - достатъчно голям и собствеността лесно може да стане изцяло държавна.

Окончателно: Детската болница ще се строи в “Горна Баня” (видео)

От НГИ „За истинска детска болница“ изпращат запитване до Министерството на здравеопазването докъде е стигнала стратегията за детско здравеопазване. Отговорът е кратък - „има работна група“. Колкото до създаването на Обществен съвет към проекта за детска болница институцията мълчи.

В заключение

„Нямаме анализ на нуждите, нямаме стратегия – как ще се развива, каква ще е позицията на тази детска болница. През 2017г. говорехме за Национална детска болница като единствена такава в държавата. В момента обаче има няколко такива проекта. Проектът в Бургас е в доста напреднала фаза и се реализира по правилния начин. Има заявки за два други проекта във Варна и Пловдив, което е напълно резонно. И в такъв случай тази Национална детска болница ще има друго положение в общата картина.

Добре, избрахме терена, очаквах, че всъщност някой от МРРБ или експерт ще обясни – „избрахме го след като се допитахме до еколози, до такива и такива специалисти в строежи на болници, до хора, които познават терена и могат да дадат оценка на всички комуникации, резервни трасета“. Нищо подобно, коментира Валентина. - Дори да бяха пропуснали анализа, трябваше да има становища на специалисти, които да кажат, че е подходящ. Искаме нещата да се случат добре, но няма прозрачност. Ние наистина гадаем и сме в позиция на реактивност – нещо се случва и ние реагираме. Гражданските организации са в ролята на наблюдатели. Профанизирането на темата е нещо, което ме ужасява. Защото това трябва да е най-чистият проект, а ние вече сме го натоварили с негативи“, казва Валентина Ташкова.

Има надежда

„Често е разочароващо, но живеем в интересни времена и като погледнем назад виждаме, че ако нас ни нямаше, нещата щяха да бъдат по-зле. В момента поне говорим за анализ на нуждите, за Обществен съвет и това не е странно екзотично животно, а нещо, което трябва да се случи. Много пъти сме говорили за това трябва ли да правим дарителски кампании за Национална детска болница. Най-голямото ни опасение е, че една дарителска кампания може да обере гражданската активност. да не накара държавата да си свърши работата“, допълва Мария Брестничка.

„Вярвам, че Национална детска болница ще се построи - въпросът е кога и как. Не ми се иска след всички тези години, тя да е компромис. Така няма да си заслужава усилията, които сме положили. Иска ми се, когато някой ден я видя построена, да си кажа „заслужаваше си“, а не „о, Боже, какво направихме“. Защото ние вече сме част от това“, казва Наталия Кирилова.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“

Пълният му текст можете да прочетете на: OFF News

Снимки: Facebook/„За истинска детска болница“

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.