Сигнализирай!

Брюксел съди България заради неизпълнение на директиви

Gospodari.com
Gospodari.com
15.02.2023 г.
25
0

Брюксел съди България заради неизпълнение на директиви, съобщава "Дневик".

Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и още 10 държави членки. Искът е на основание, че не са я уведомили за приемане на мерки за транспонирането на две директиви в областта на авторското право. Това предаде пресслужбата на институцията.

Брюксел реши да предяви иск пред съда за това, че България не е подала уведомление за приемане на мерки за пълното транспониране на законодателството в областта на авторското право и сродните му права в цифровия единен пазар.

Освен това, комисията предявява иск срещу България и във връзка с друга, по-специфична директива на ЕС. Тя се отнася за правата на интелектуална собственост и свързаните права, приложими за определени онлайн предавания. Брюксел съди България за това, че не е подала уведомление за пълното въвеждане на правилата на ЕС.

Тези две директиви имат за цел да модернизират правилата за авторското право. Така потребителите и творците се възползват максимално от цифровия свят, се посочва в съобщението на ЕК. Те защитават носителите на права от различни сектори, като стимулират по-широкото създаване и разпространение на висококачествено съдържание. Осигуряват по-голям избор на съдържание за потребителите. Това става чрез намаляване на транзакционните разходи и улесняване на разпространението на радио- и телевизионни програми в целия ЕС.

Съдебен иск за отворените данни

Европейската комисия реши също да предяви иск пред Съда на Европейския съюз срещу България и още три държави членки, защото не са въвели в националното си законодателство правилата на ЕС за отворените данни и повторното използване на данни от обществения сектор.

Снимка: iStock

Крайният срок за транспониране на директивата изтече на 17 юли 2021 г. Въпреки това четирите страни все още не са съобщили всички свои национални мерки. Официални уведомителни писма за това бяха изпратени от Брюксел през септември 2021 г., како и мотивирани становища между април и юни 2022 г.

Директивата за отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор от 20 юни 2019 г. спомага за това по-голямата част от данните, генерирани от обществения сектор, да бъдe на разположение за повторно използване.

Тази директива осигурява общи правила за европейския пазар на данни, съхранявани от правителствата. Тя цели да намали пречките пред навлизането на пазара на малки и средни предприятия (МСП) чрез намаляване на разходите за повторно използване на данни. Също и да предостави повече данни и да увеличи възможностите за стопанска дейност.

Други наказателни процедури

Европейската комисия продължава с наказателната процедура срещу България за неправилно въвеждане на правилата за борба с тероризма. Още - за неправилно въвеждане на правилата за борба със сексуалното насилие над деца.

Комисията започва наказателна процедура срещу България за това, че не е спазила правилата за морска стратегия. Както и за това, че не е приключила преразглеждането на плановете за управление на речните басейни и/или плановете за действие при заплаха от наводнение.

Брюксел завежда и продължава наказателни процедури срещу страната ни за нарушения на законодателството в областта на услугите. Както и за неизпълнение на правилата за торовете.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.